Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Uručene nagrade UNS-a (foto, video)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

21. 12. 2020.

Izvor: UNS

Uručene nagrade UNS-a (foto, video)

Udruženje novinara Srbije (UNS) uručilo je danas, na svoj 139. rođendan, godišnje nagrade najboljim novinarima.

Novinarki televizije N1 Jeleni Zorić uručena je nagrada za borbenost u novinarskom izražavanju i originalan novinarski potez „Aleksandar Tijanić“.

„Kada sam saznala da sam ovogodišnja dobitnica nagrade, osetila sam deo bure sa kojom je Aleksandar Tijanić živeo i u kojoj je stvarao, bure koju je neretko i sam izazivao“, rekla je na uručenju Zorićeva, koja je istakla da je vreme u kom živimo – duboko politički polarizovano, teško za sve, a posebno novinare.

„Jedni strepe od današnjice - trpe da ih u najvišem predstavničkom telu zemlje, u Skupštini, nazivaju stranim plaćenicima i domaćim izdajnicima. Drugi pak strepe od sutrašnjice i promene vlasti - pitaju se šta će biti sa njihovim karijerama, egzistencijom. Ni jedno, ni drugo nije normalno. I jedno i drugo je duboka sramota profesije“, navela je ona.

U obrazloženju nagrade navodi se da je reporterskim javljanjem sa julskih protesta ispred Skupštine Srbije, novinarka Zorić napravila veliki iskorak u izveštavanju sa lica mesta o burnim uličnim događajima. Ona je potvrdila reči Aleksandra Tijanića da „bez integriteta nema ličnosti. Bez ličnosti nema građanske hrabrosti i odgovornosti. Bez građanske hrabrosti i odgovornosti, nema demokratije“.

Nagrada za životno delo dodeljena je novinaru Dragutinu Backu Gregoriću, koji je novinarstvom počeo da se bavi šezdesetih godina prošlog veka u listu „Beogradska nedelja“, iz koga su potekla mnoga poznata beogradska novinarska imena. Posle ukidanja lista, radio je u „Ilustrovanoj politici“ a posle devet godina prelazi u časopis „Viva“, posvećen medicini, na mesto glavnog i odgovornog urednika.

„Ugled ‘Vive’ je rastao i objavljivanjem emisija o najnovijim događajima medicine ne samo kod nas, već i u svetu koje je pripremao i vodio Backo na televiziji ‘Politika’ u udarnim terminima“, stoji u predlogu za nagradu, u kojem se dodaje da Gregorić 2003. godine, kada je televizija „Politika“ prestala da se emituje, prelazi na televiziju SOS, u kojoj radi do danas.

U ime Gregorića nagrada je uručena kolegi Bojanu Đokiću, koji je preneo reči zahvalnosti novinara. „Dužan sam da spomenem da čast pripada i mojim učiteljima, starijim kolegama kraj kojih sam stasavao, oni koji su mi nesebično pomagali kada je trebalo. Njihova prva lekcija bila je da novinarstvo nije profesija, već stil života“, pročitane su reči Gregorića.

Nagrada „Bogdan Tirnanić“ za komentar/kolumnu uručena je Filipu Rodiću, kolumnisti „Večernjih novosti“ i pomoćniku glavnog urednika nedeljnika „Pečat“. Prema mišljenju žirija „Filip gleda na svet iz domaćeg ugla, iz pozicije čoveka koji vidi da nije sve crno-belo i da ne treba pristati na polarizaciju i podele po kojim su sve velike sile u pravu, a svi srpski interesi nelegitimni i nespojivi sa vladajućom ideologijom liberalne demokratije“.

Rodić je rekao da je još kao relativno mlad shvatio da su „čestitost i obraz najvažnije stvari“ u životu, do kojih drži „svim silama“ i kada piše. „Nekom se to dopada, nekome ne, ali svaku reč koju sam napisao - napisao sam iz srca“, naveo je kolumnista „Večernjih novosti“.

On je dodao da se često „staje u zaštitu novinara koji se nazivaju domaćim izdajnicima i stranim plaćenicima“. „Ne treba da zaboravimo i one koje najčešće bez razloga jedan deo društva naziva fašistima, seksistima, ženomrscima. Takvi nažalost više stradaju nego ovi drugi. U znak pomirenja treba imati obzir i prema njima“, naveo je Rodić.

Dopisnici lista „Danas“ iz Niša Zorici Miladinović uručena je nagrada „Laza Kostić“ za vest. Novinarka je ove godine, naveo je u obrazloženju žiri, „profesionalno, sveobuhvatno i požrtvovano izveštavala o epidemiji koronavirusa na jugu zemlje“.

„Trudim se godinama unazad da se bavim istraživačkim novinarstvom, ali nije greška. Vest je na početku svakog istraživačkog teksta - još tačnije istraživački tekst je vest koji je napisan na najbolji mogući način“, rekla je dobitnica nagrade za vest Miladinovićeva, koja je putem skajpa prisustvovala uručenju.

Nagrada „Laza Kostić“ za izveštaj uručena je novinarkama Radio-televizije Srbije (RTS) Ani Stamenković i Ivani Božović. U obrazloženju žiri je naveo da su „u izobilju dezinformacija na društvenim mrežama Ana i Ivana građanima prenosila precizne i za zdravlja presudno bitne informacije“.

„Želim kolegama da budu zdravi, uspešni i da izveštavamo kako smo pobedili koronu“, navela je Božovićeva, dok je Stamenkovićeva rekla da moramo da budemo ujedinjeni i odgovorni kako bismo pobedili virus.

Dopisnici „Večernjih novosti“ iz Niša Jeleni Ćosin uručena je nagrada „Laza Kostić“ za novinsku reportažu „Krvave srpske košulje još na Košarama“. U predlogu za nagradu navodi se da je reportaži prethodio podvig ove novinarke, koja je zahvaljujući svojim novinarskim kontaktima, uspela da stigne do karaule Košare što je, pre nje, od 1999. godine, samo jednom kolegi pošlo za rukom.

„Profesionalni izazov za mene je bio otići i zabeležiti kako to izgleda posle dvadeset godina. Kad me pitaju da li je postojao strah – samo strah da mi se ne oduzme tamo što sam zabeležila“, rekla je novinarka Ćosin.

Karikaturisti NIN-a Jugoslavu Vlahoviću uručena je nagrada „Laza Kostić“ u kategoriji karikatura i novinarska satira, koji je istakao da nije tipični karikaturista.

„Ukrašao vam sam tekstove u NIN-u na svoj način. Držao sam se uvek svetog trojstva, jedinstva, kako sam nazvao – tekst, naslov i ilustracija“, naveo je Vlahović.

Glavnom i odgovornom uredniku „Sremskih novina“ Živanu Negovanoviću, koji je poslednju deceniju urednik ovog regionalnog nedeljnika iz Sremske Mitrovice, pripala je nagrada za uređivanje „Dimitrije Davidović”. Nagrada će biti naknadno uručena.

„Otkako je u ‘Sremskim novinama’ – a taj list upravo obeležava 60 godina postojanja – Živan Negovanović sa veoma malom ekipom novinara i saradnika pravi proizvod za primer, a osim osnovnog izdanja uređuje još pet dodataka za područje grada Sremske Mitrovice, kao i nekoliko posebnih izdanja iz oblasti privrede, sporta, kulture...“, naveo je žiri.

Specijalnija priznanja UNS-a uručena su novinaru RTS-a Stevanu Kostiću i dopisniku Sputnjika iz Podgorice Nebojši Popoviću. Kostić je nagrađen za emisiju o Blagoju Jovoviću koja je prikazana u magazinu „Oko“, a Popović za izveštavanje u protekloj godini o litijama u Crnoj Gori.

Govoreći o početnicima u novinarskoj profesiji Stevan Kostić rekao je da danas imamo dve grupe mladih novinara - oni kod kojih preteže znanje u odnosu na samopouzdanje i obrnuto.

„Ambicija mladog novinara je normalna i prirodna. Problem je kako kanališu tu ambiciju. Pojedini mladi novinari nemaju strah za javno izgovorenu reč“, rekao je Kostić, koji se zahvalio ekipi magazina Oko.

Dopisnik Sputnjika iz Podgorice Nebojša Popović rekao je da ovu nagradu doživljava tako da je javnost u Srbiji shvatila koliko su bile važne litije i odbrana svetinja u Crnoj Gori. „Bilo mi je fizički naporno, ali mi nije bilo teško jer sam znao da postoji viši cilj“, rekao je Popović, koji se zahvalio kolegama iz Sputnjika Srbije.

„Zlatna povelja“ za  dugogodišnji rad i doprinos novinarstvu i razvoj novinarske organizacije posthumno je dodeljena jednom od osnivača i vlasnika i dugogodišnjem direktoru lista „Danas“ Dušanu Mitroviću, koji je više od dve decenije bio zaslužan za poslovanje i razvoj ovog dnevnika.

„On je od ‘Danasa’ napravio pravi ‘ekonomski fenomen’, imajući u vidu da list nikad nije podlegao opštem trendu senzacionalizma koji povećava tiraž drugih medija“, naveo je žiri. Nagrada je uručena Bojanu Mitroviću, koji se zahvalio u ime svoje porodice i ime redakcije „Danasa“.

Nagradu „Laza Kostić“ u kategoriji fotografija i televizijski snimak dobio je fotoreporter Rojtersa Marko Đurica za seriju ovogodišnjih fotografija sa naročitim osvrtom na prikaz pandemije u Srbiji. Đurica je, i prema mišljenju žirija, informativan, prepoznatljiv po aktuelnosti i sveprisutnosti, ali i po tome što su njegove fotografije neke od najilustrativnijih opisa Srbije i života u njoj. Nagrada će biti naknadno uručena.

Plakete za pet decenija članstva u UNS-u pripale su Oliveri i Nikoli Panić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi