Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  AP priznao grešku: ubijeni nisu bili Albanci
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

27. 04. 2012.

AP priznao grešku: ubijeni nisu bili Albanci

"U vesti objavljenoj 17. aprila, Asošieted pres (AP) pogrešno je izvestio da su petorica ribara, koji su pronađeni ubijeni u Makedoniji, bili etnički Albanci. Svih pet žrtava, koje je indentifikovalo Ministarstvo unutrašnjih poslova, imaju makedonska imena", objavio je AP na svom sajtu 18. aprila, dan nakon objavljivanja netačne informacije, priznajući tako grubu profesionalnu grešku.

Netačna etnička pripadnost žrtava navedena je pri izveštavanju o neredima u Skoplju, nakon petostrukog ubistva. AP je tada izvestio da su na ulice Skoplja izašle stotine mladih ljudi, koji su nosili antialbanske slogane, bacali kamenice na policiju i uništavali imovinu.

Udruženju novinara Srbije stiglo je više elektronskih pisama iz Makedonije, s pritužbama na ovakvo izveštavanje, a UNS-ova Pres služba utvrdila je da je AP objavio ispravku, ali posledice nisu u potpunosti otklonjene. Mnogi svetski mediji, koji su preneli pogrešnu vest agencije AP, nisu objavili njenu ispravku.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi