Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Jelena Spasić dobitnica „Zore“ za slobodu medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

02. 05. 2012.

Jelena Spasić dobitnica „Zore“ za slobodu medija

Jelena Spasić, noćna urednica u listu „Pravda“, ovogodišnja je dobitnica nagrade Udruženja novinara Srbije “Zora” za slobodu medija, koja se dodeljuje povodom 3.maja, Svetskog dana slobode medija.

Po mišljenju Uprave UNS-a tridesettrogodišnja Jelena Spasić najupečatljiviji je simbol novinarske sudbine u današnjoj Srbiji. U svom radu pridržavala se svih etičkih i profesionalnih normi, zbog čega je dva puta nagrađivana na konkursima Evropske komisije za najbolje medijske priloge o procesu evropskih integracija, ali je postala meta državne osvete čim je objavila prilog koji organima vlasti nije bio po volji.

Kao dopisnica novosadskog „Građanskog nacionalnog“, Jelena je svojoj redakciji prošle godine poslala ekskluzivni izveštaj iz Skupštine Srbije pod naslovom “Državni organi potpuno nespremni za rat”, obelodanjujući podatke iz dokumenta koji je poslanicima podelilo Ministarstvo odbrane. Bio je to signal za početak državne represije protiv nje i njenog urednika Milorada Bojovića, čiji je vrhunac bilo podizanje optužnice zbog navodne štete po bezbednost države, bez provođenja istrage i uz zahtev da suđenje bude tajno i bez prisustva javnosti. U odbranu Jelene Spasić i Milorada Bojovića digle su se domaće i međunarodne organizacije novinara, a predsednik Međunarodne federacije novinara Džim Bumela ocenio je “nedopustivim” atak novosadskog tužilaštva na slobodu informisanja i osnovna prava novinara.

Poverenik za informacije od javnog značaja podsetio je da novinari nisu dužni da odaju izvor informacija koje objavljuju, kao i da nisu odgovorni za čuvanje, a kamoli odavanje državnih tajni.

UNS podseća da je novosadsko tužilaštvo u međuvremeno odustalo od hitnog i tajnog suđenja Jeleni Spasić, ali i da državni organi još nisu zvanično odustali od njenog progona, iako se prilikom objavljivanja spornog teksta Jelena pridržavala profesionalnih i etičkih normi kao i interesom građana i prava javnosti da zna.

Nagrada „Zora“ za slobodu medija biće uručena sutra u 12 sati, kod Sremčeve česme (Obrenovićeva ulica), u Nišu gde UNS sa Sindikatom novinara Srbije obeležava Svetski dan slobode medija i organizuje akciju „Pet minuta gromoglasne tišine“.

Hronologija: Država protov novinarke Jelene Spasić


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi