Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Radna grupa za bezbednost o odgovornosti međunarodnih faktora za žrtve bombardovanja RTS-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

26. 01. 2021.

Autor: K.K.N. Izvor: UNS

Radna grupa za bezbednost o odgovornosti međunarodnih faktora za žrtve bombardovanja RTS-a

Radna grupa Vlade Srbije za bezbednost i zaštitu novinara na jučerašnjoj sednici prihvatila je predlog UNS-a da u plan rada uvrsti i utvrđivanje odgovornosti međunarodnih faktora za žrtve bombardovanja RTS-a tokom NATO intervencije na Srbiju i Crnu Goru.

U predlogu UNS-a navodi se da bi Radna grupa trebalo da zatraži od NATO-a da otvori arhive u vezi sa napadom na RTS, da koordiniše aktivnosti sa Komisijom za istraživanje ubistava novinara, Evropskom federacijom novinara, Hjuman rajts vočom i Amnesti internešenelom.

UNS traži i da Radna grupa podnese zahteve za otvaranje arhiva Vojske Jugoslavije i obaveštajnih službi, ali i zahtev Sjedinjenim Američkim Državama za otvaranje arhiva o ovom slučaju.

U predlogu UNS traži se i da predstavnici Radne rupe prisustvuju obeležavanju godišnjice napada. 

U noći između 22. i 23. aprila 1999. godine, u 2.06, u NATO bombardovanju zgrade RTS-a nastradalo je 16 medijskih radnika.

U bombardovanju RTS-a poginuli su: Jelica Munitlak, Ksenija Banković, Darko Stojmenovski, Nebojša Stojanović, Dragorad Dragojević, Dragan Tasić, Aleksandar Deletić, Slaviša Stevanović, Siniša Medić, Ivan Stukalo, Dejan Marković, Milan Joksimović, Branislav Jovanović, Milan Janković, Tomislav Mitrović i Slobodan Jontić.

Za pogibiju radnika RTS-a do sada je odgovarao direktor RTS-a u vreme bombardovanja Dragoljub Milanović, koji je 2002. godine osuđen na deset godina zatvora jer nije poštovao naređenje Savezne vlade, po kojem je zaposlene i tehniku trebalo da izmesti iz zgrade u Aberdarevoj ulici.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi