Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Agtmael u Nišu: Velika je razlika između dokumentarne i PR fotografije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

24. 05. 2012.

Autor: Jovana Cvetković

Agtmael u Nišu: Velika je razlika između dokumentarne i PR fotografije

„Srbija ima dobre fotografe koji ozbiljno rade svoj posao ali su previše koncentrisani na pojedičane slike i lica, a ne na širu sliku“ zaključak je Petera van Agtmaela, fotografa agencije Magnum iz Njujorka sa međunarodne fotografske konferencije održane juče u Nišu.

Na konferenciji koju je organizovao Centar za razvoj fotografije učestovali su eminentni fotografi iz Srbije i inostranstva Peter van Agtmael (Magnum Photos) iz Njuroka, Britanac Michael Bowering , francuski “freelance” fotograf Pierre Moreli i Tsvetan Tomchev (Bulgarian Press Photo). Na tribini je predstavljen projekat praćenja izbora u Srbiji koji su podržali USAID i IREX.




„Praćenje izbora je projekat na kome radimo već nekoliko meseci sa grupom Kamarades. Kroz dokumentarne fotografije u medijima želimo da predstavimo sve društvene pojave koje prate izbore, pratimo ponašanje političara i pokušavamo da što više demistifikujemo izborni proces“ kaže direktor Centra za razvoj fotografije Zvezdan Mančić.

Učesnici konferencije izneli su svoja iskustva sa praćenjem izbora u različitim zemljama i složili se da iako su izbori jako dosadni uvek može da se desi nešto neočekivano, dostojno dobre dokumentarne fotografije.

 

U drugom delu konferencije govorilo se o dokumentarnoj fotografiji uopšte, o promenama koje donose moderne tehnologije i kakve su mogućnosti manipulacije fotografijom.

Svi učesnici su se saglasili da moderne tehnologije nisu mnogo promenile način na koji oni rade osim što sada ne moraju da brinu da li će ostati bez filma. Skupa i moderna opema ne garantuje kvalitet fotografije, a često je za dobar snimak dovoljan i mobilni telefon.

Michael Bowering, freelance fotograf iz Britanije kaže da nikada ne koristi ekran na aparatu dok radi kao i da prezire Fotošop.

Konstatovali su i da se crno-bela tehinka često koristi bez razloga jer mnogi veruju da će tako fotografija dobiti na značaju i biti nalik umetničkoj fotografiji.


Peter van Agtmael kaže da je svaka fotografija snimljena u određenom kontekstu i da svako menjaje konteksta predstavlje obmanjivanje javnosti i dodaje da se mora praviti razlika između dokumentarne i PR fotografije koja služi za manipulacije.

Zaključak konferencije je da je u rukama fotografa koji se bave dokumentarnarnom fotografijom velika odgovornost i obaveza objektivnog prikazivanja događaja jer su često glavni svedoci značajnih istorijskih trenutaka.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi