Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Preminuo novinar Milutin Milenković
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

25. 05. 2012.

Izvor: UNS

Preminuo novinar Milutin Milenković

Posle duge i teške bolesti u Beogradu je 21. maja u 87. godini preminuo poznati srpski i jugoslovenski novinar Milutin Milenković.

Sahranjen je (kremiran) u krugu porodice 23. maja na Novom groblju u Beogradu.

Milutin Milenković je rođen u Mladenovcu. Pravni fakultet završio je u Beogradu 1952. godine. Od tada, celog svog radnog veka bavio se novinarstvom.

Radio je u Radio Sarajevu, Borbi i Radio Beogradu gde je bio glavni urednik Prvog programa i direktor.

Slavu je stekao kao spoljnopolitički novinar. Bio je specijalni izveštač i dopisnik Borbe, Tanjuga i Radio Beograda iz Francuske, Velike Britanije, Švedske, Poljske, SAD, Libana i Egipta.

Bio je veliki poznavalac Bliskog istoka. Objavio je knjige“Afrika i velike sile“, „Sa alžirskim ustanicima“ i „Arapi između juče i sutra“.

Milutin Milenković je bio aktivan u novinarskoj organizaciji. Bio je predsednik Saveza novinara Jugoslavije 1977. godine. Kao rezervni oficir u činu pukovnika, za vreme NATO agresije 1999. godine bio je angažovan u Generalštabu Vojske Savezne Republike Jugoslavije.

Za svoj rad bio je nagrađivan i odlikovan. Dobitnik je nagrade za životno delo „Moše Pijade“ Saveza novinara Jugoslavije 1981. godine i nagrade za životno delo „Svetozar Marković“ Udruženja novinara Srbije 1998. godine. Dobitnik je Sedmojulske nagrade.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

24.01.

2018.

zare [neregistrovani] u 13:24

veliko ime

imao sam srecu da licno poznajem ovo veliko ime spskog novinarstva.
neka mu je vecna slava i hvala.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi