Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Vučić odlikovao kolumnistu Džeruzalem posta Majkla Frojnda
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

15. 02. 2021.

Izvor: UNS

Vučić odlikovao kolumnistu Džeruzalem posta Majkla Frojnda

Na predlog Saveza jevrejskih opština Srbije i Udruženja novinara Srbije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić dodelio je danas, povodom Dana državnosti, Srebrnu medalju za zasluge Majklu Frojndu, kolumnisti Džeruzalem posta i predsedniku Društva izraelsko-srpskog prijateljstva.

Orden je u ime Frojnda, koji nije mogao da dođe u Beograd, primio predsednik UNS-a Vladimir Radomirović.

U pismu predsedniku Vučiću, Frojnd je istakao da je duboko počastvovan odlukom da dobije Srebrnu medalju za zasluge kao znak priznanja za njegov dugogodišnji rad na osnivanju i vođenju Društva izraelsko-srpskog prijateljstva, kao i za tekstove koje je pisao za Džeruzalem post o srpsko-jevrejskim odnosima.

„Poslednjih godina, a posebno pod vašim rukovodstvom, odnosi Izraela i Srbije cvetaju“, navodi se u Frojndovom pismu i dodaje da „vekovima postoje snažne istorijske veze između Jevreja i Srba“. „Naši narodi su živeli i umirali zajedno. Mi smo mali narodi, ponosni na svoju tradiciju i kulturu, okruženi neprijateljskim snagama koje su nam kroz istoriju domovine napadali i okupirali“, dodaje se u pismu Frojnda i podseća da je „zli ustaški režim tokom Drugog svetskog rata u Jasenovcu ubijao Srbe i Jevreje, jedne pored drugih, ali ni Srbi ni Jevreji nikada nisu odustali i danas oba naroda ponosno stoje  na svetskoj sceni kao suverene, nezavisne zemlje“.

Frojnd navodi da su poslednjih godina osnovani centri za izučavanja jevrejske i srpske kulture u Beogradu i Jerusalimu, da je na zgradi Predsedništva Srbije povodom Dana sećanja na Holokaust prošle istaknuta žuta zastava, zajedno sa zastavom Srbije, kao i da je govor predsednika Vučića na konferenciji Američko-izraelskog komiteta za javne poslove - AIPAK u Vašingtonu doživeo ovacije. Frojnd zaključuje da se nada da će uskoro doći u „prelepi Beograd“ i da će moći i lično da se zahvali predsedniku Vučiću.

Za zasluge u novinarstvu danas su medalje dobili i novinarka televizije N1 Jelena Zorić, novinarka Televizije Pink Gordana Uzelac, novinari Prve televizije Bratislav Ilić i Zoran Maksimović, novinarka Politike Danijela Davidov Kesar i dopisnica kineske televizije Si-Si-Ti-Vi Jing Džang.

Komentari (1)

ostavi komentar
uto

16.02.

2021.

Александар Вељић [neregistrovani] u 23:39

Заслужена награда

Заслужено је ово признање, пошто Мајкл Фројнд годинама уназад објављује афирмативне чланке о Србији, са невероватним осећањем за сва национална питања ове земље.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi