Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Potpisan Osnivački akt Saveta za štampu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

12. 02. 2009.

Potpisan Osnivački akt Saveta za štampu


Osnivački akt Saveta za štampu potpisali su danas predsednik UNS-a Nino Brajović, predsednica NUNS-a Nadežda Gaće, predstavnik Lokal press-a Vlada Filipčev i predsednik UO Asocijacije medija Manojlo Vukotić.

- Ovo je početak stvaranja Saveta za štampu, kao tela samoregulacije i medijske odgovornosti, koji će javnosti ponuditi fer, kvalitetnu i jeftinu uslugu. Savet će odgovarati na podneske građana koji se budu žalili na medije – rekao je Brajović i podsetio da je UNS 2005. godine doneo Konvenciju kojom je pozvao novinarske i medijske asocijacije da donesu jedinstveni Kodeks i osnuju Savet za štampane medije.

Predsednica NUNS-a Nadežda Gaće izrazila je nadu da će Savet za štampu raditi bolje od Republičke radiodifuzne agencije koja je pored ostalog zadužena za praćenje poštovanja etičkih standarda u elektronskim medijima.

Predstavnik Lokal Pressa Vlada Filipčev, pored zadovoljstva učešćem u projektu, rekao je da Savet za štampu treba da radi brže i bolje nego što je do sada tekla priprema za njegovo osnivanje.

Domaćin potpisivanja Manojlo Vukotić ukazao je na važnost formiranja samoregulatornog tela. – Ovo je korak ka uspostavljanju Saveta za štampu, korak ka demokratizaciji medija, ali i korak koji ima za cilj da izleči boljke od kojih danas boluje novinarstvo u Srbiji. Vukotić je naveo da se „boljke od kojih danas boluje novinarstvo moraju lečiti iznutra, iz redakcija“.

U prostorijama Asocijacije medija pored potpisnika bili su i glavni i odgovorni urednik lista „Blic“ Veselin Simonović, ambasador OEBS-a u Srbiji Hans ula Orstad, ambasadaor Norveške Mr. Haakon Blankenborg i druge zvanice.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi