Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Ministarstvo kulture i informisanja formiralo konkursne komisije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

30. 03. 2021.

Autor: J. P. Izvor: UNS

Ministarstvo kulture i informisanja formiralo konkursne komisije

Ministarstvo kulture i informisanja objavilo je rešenja o sastavu deset komisija koje će ocenjivati ovogodišnje medijske projekte za koje je opredeljeno ukupno 310 miliona dinara. Predstavnici Udruženja novinara Srbije (UNS) imenovani su u šest konkursnih komisija, što je najveća zastupljenost u odnosu na ostala novinarska udruženja.

Rešenjima, koja je potpisala Maja Gojković, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja, imenovani su članovi komisija koji će ocenjivati prijavljene projekte u oblasti javnog informisanja za 2021. godinu. Ona su doneta dva i po meseca posle raspisivanja konkursa, a Ministarstvo kulture objavilo je i biografije imenovanih članova.

Svaka komisija u svom sastavu ima po pet članova, a najveći broj njih, 22, čine nezavisni stručnjaci za medije. Na predlog UNS-a imenovano je šest članova, a to su: Ivana Mićević, Mirjana Čvorić Gubelić, Filip Rodić, Petrica Đaković, Eržebet Pap Reljin i Marko Subotić.

Projekte će ocenjivati i po tri predstavnika Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Nezavisnog društva novinara Vojvodine i Društva novinara Vojvodine. Po dva člana su predstavnici Lokal presa, udruženja RAB Srbija, udruženja KomNet i Udruženja medija i medijskih radnika.

U radu komisija učestvovaće i po jedan član na predlog Asocijacije medija, Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Profesionalnog udruženja novinara Srbije (PROUNS), Društva novinara Niša, kao i jedan predstavnik Ujedinjenih televizijskih eksperata.

Ministarstvo kulture raspisalo je, podsetimo, 13. januara ove godine deset konkursa za proizvodnju medijskih sadržaja za koje je ukupno opredeljeno 310 miliona dinara, što je najviši iznos od uvođenja projektnog sufinansiranja 2015. godine. Ministarstvo je prvi put odlučilo da raspiše i konkurs za projekte koji promovišu i afirmišu teme iz oblasti kulture.

Do 12. maja, kada ističe rok od 90 dana od zaključenja konkursa, Ministarstvo kulture i informisanja treba da saopšti odluke o raspodeli novca projektima sa obrazloženjem, koje se donose na osnovu predloga komisija.

Rešenja o imenovanju članova komisija za konkurse u oblasti javnog informisanja u 2021. godini pogledajte OVDE.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

31.03.

2021.

Miloš [neregistrovani] u 22:11

Funkcioneri

UNS pod hitno mora da podnese tužbe Upravnom sudu u Beogradu i poništi rešenja, jer Milivoje Pavlović i Rade Veljanovski ne mogu biti članovi komisija zato što obavljaju javnu funkciju u skladu sa Zakonom o sprečavanju korupcije. Prvog je Vlada imenovala za predsednika Nadzornog odbora Zavoda za udžbenike, a drugi je odbornik u Skupštini grada Beograda. Molim vas da reagujete kao i prošle godine!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi