Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Kandidaciona komisija usvojila prigovore na kandidature Živojina Rakočevića, Jovanke Stefanović Stanojević i Rodike Grujesku
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

19. 05. 2021.

Izvor: UNS

Kandidaciona komisija usvojila prigovore na kandidature Živojina Rakočevića, Jovanke Stefanović Stanojević i Rodike Grujesku

Kandidaciona komisija usvojila je danas prigovore na kandidature Živojina Rakočevića, Jovanke Stefanović Stanojević i Rodike Grujesku za organe Udruženja novinara Srbije (UNS), dok je prigovor na kandidaturu Vladimira Radomirovića odbijen.

Kandidaciona komisija je u sastavu Petar Jeremić, Ljiljana Smajlović i Snežana Bradić na današnjoj sednici razmatrala prigovore na kandidature za organe UNS-a i pristigle odgovore.

Kandidaciona komisija je usvojila prigovore Anela Grbovića i Dragane Pejović na kandidaturu Živojina Rakočevića za predsednika UNS-a, sa dva glasa za (Petar Jeremić i Ljiljana Smajlović) i jednim protiv (Snežana Bradić). Komisije je odlučila da Rakočević zbog člana 20 Statuta UNS-a ne može biti uvršćen u konačnu listu kandidata za izbor u organe UNS-a koju utvrđuje Kandidaciona komisija UNS-a.

Kao osnovan, komisija je usvojila prigovor Petrice Đaković na kandidaturu Jovanke Stefanović Stanojević za člana Uprave, sa dva glasa za (Petar Jeremić i Ljiljana Smajlović) i jednim protiv (Snežana Bradić). Komisija je odlučila da Jovanka Stefanović Stanojević zbog člana 20 Statuta UNS-a ne može biti uvršćena u konačnu listu kandidata za izbor u organe UNS koju utvrđuje Kandidaciona komisija. 

Komisija je jednoglasno odbila prigovor Miodraga Popova na kandidaturu Vladimira Radomirovića za predsednika UNS-a. Komisija je zaključila da prigovor Popova kao lični negativni stav prema kandidatu ne sadrži razloge koje bi Statut UNS-a mogao da prepozna kao objektivno i opravdano osporavanje kandidature. 

Komisija je usvojila i prigovor Mirjane Čvorić Gubelić na kandidaturu Rodike Grujesku za člana Uprave, sa dva glasa za (Petar Jeremić i Ljiljana Smajlović) i jednim uzdržanim (Snežana Bradić). Konstatovano je da Grujesku nije odgovorila na ovaj prigovor. Komisija je odlučila da Rodika Grujesku zbog člana 20 Statuta UNS-a ne može biti uvršćena u konačnu listu kandidata za izbor u organe UNS- a koju utvrđuje Kandidaciona komisija.

Odredbom člana 20 Statuta UNS-a u organe UNS-a i u organe saveza i asocijacija u kojima je UNS član, ne mogu biti birani članovi UNS-a ako su:

• zaposleni, službenici i funkcioneri republičke ili pokrajinske Vlade i ministarstava i sekretarijata i lokalnih organa uprave;

• funkcioneri u političkim strankama ili ako su članovi u telima političkih stranaka;

• vlasnici, suvlasnici udela ili akcija u pravnom licu koje je osnivač medija, ako u konkretnom mediju ima više od pet zaposlenih, ne računajući same vlasnike ili suvlasnike udela ili akcija onih koji su zaposleni u osnivaču medija i

• direktori medija i njihovi zamenici ako u mediju ima više od 5 zaposlenih, ne računajući same direktore ili zamenike.

Član koji je izabran u organe UNS-a i u organe saveza i asocijacija u kojima je UNS član, može biti opozvan sa funkcije, ako u toku mandata nastupe okolnosti predviđene Statutom i zakonom koje bi onemogućile izbor tog člana u organe UNS-a i u organe saveza i asocijacija u kojima je UNS član.

Izborna Skupština Udruženja novinara Srbije biće održana u subotu, 29. maja sa početkom u 12 časova u hotelu „Jugoslavija“ u Beogradu.

U prilogu se nalazi odluka komisije, prigovori i odgovori na prigovore kandidata.

Komentari (3)

ostavi komentar
čet

20.05.

2021.

Мика [neregistrovani] u 10:36

КОСОВАЦ

Косовац, Косовца.
Посматрачу описмени се прво, онда дај себи за право да коментарише и критикујеш.

Odgovori
čet

20.05.

2021.

Tinta [neregistrovani] u 09:23

Re:

Kada već pričate o poštenju, zar nije bilo pošteno da Živojin Rakočević podnese ostavku pa da se kandiduje za predsednika UNS? Ali ne, njemu je slatka fotelja direktora Doma kulture i Gračanici.

I još nešto, mislila sam da ljudi kapiraju o čemu se radi ali izgleda nije tako. Živojin je kadar SNS, odnosno Srpske liste koja je najveća srpska stranka na KIM. Oni su ga postavili za direktora. Možda nije fornalno član tih partija ali su te stranke odlučile da on bude direktor Doma kulture.

Odgovori
čet

20.05.

2021.

Posmatrač [neregistrovani] u 08:30

Gorak ukus

Nastavljaju se spletke tandema Smajlović-Radomirović, a u tome svesrdno pomaže "čovek za sve" Jeremić. Kada su videli da Radomirović ne može da pobedi Rakočevića na poštenim izborima, onda su prešli na plan B i eliminisali "kosovara". Bravo! Radomiroviću sada možeš konačno da pobediš samog sebe i budeš predsednik novinarima "informera, sr.telegrafa i ostalim "stručnjacima" iz loalnih medija bliskim vlasti.
Imam i predlog. Izmenite i Statut pa Smajllovićevu postavite za doživotnu počasnu predsednicu sa platom ., a Radomirovića za doživotnog predsednika i ukinite jednostavno izborne skupštine. Samo napred-no.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi