Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Novinari su ekonomski i profesionalno poniženi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

03. 05. 2012.

Novinari su ekonomski i profesionalno poniženi

U Nišu obeležen Svetski dan slobode medija

U Nišu obeležen Svetski dan slobode medija

Novinarstvo u Srbiji je u najvećoj krizi od 2000. godine, novinari su ekonomski i socijalno poniženi, a sloboda medija je danas na najnižem nivou posle petooktobarskih promena, kaže se u proglasu koji je povodom Svetskog dana slobode medija uputilo Udruženje novinara Srbije (UNS). Nagrada za slobodu medija “Zora” uručena urednici u “Pravdi” Jeleni Spasić.

Kraj velikog transparenta na kojem je pisalo „Pronađite ubice novinara“ a u okviru akcije pod geslom „Pet minuta gromoglasne tišine“ Udruženje novinara Srbije (UNS) obeležilo je danas u Nišu Svetski dan slobode medija.

U proglasu UNS-a tim povodom koji je pročitao generalni sekretar Nino Brajović, pored ostalog se ističe da su plate visokoobrazovanih novinara niže od prosečnih zarada u Srbiji, a honorari za koje danas u velikim medijskim kućama rade mladi novinari iznose oko 15.000 dinara, što je još jedan organizovan vid uništavanja novinarske profesije.

Novinari i medijski radnici pritisnuti su nemaštinom, a u strahu od gubitka posla ili honorarnog statusa u kojem ih vlasnici medija drže godinama, podložni su samocenzuri.

Prema poslednjem istraživanju UNS-a iz marta ove godine 49,2 posto ispitanih članova udruženja odgovorilo je da novinari povremeno pribegavaju samocenzuri u strahu od cenzure, a 27,4 posto je reklo da pribegava samocenzuri u velikoj meri.

Politički pritisci kontrolora tržišta reklama nadjačali su profesiju. Novinari i urednici u najvećim medijima polažu račune marketing mernadžerima i raznim stručnjacima za odnose sa javnošću i ljudske resurse.

Novinarima se nameće da objavljuju već pripremljene tekstove koji se sriču u marketing službama, a urednicima se izdaju upustva od „medijskih stručnjaka“ političkih vlastodržaca koji događaj treba da prate, a unapred im se daje na znanje ko će im na terenu biti sagovornici, kaže se pored ostalog u Proglasu UNS-a povodom Svetskog dana slobode medija.

U proglasu se posebno ističe činjenica da ni 18 godina nije bilo dovoljno da se rasvetle sve okolnosti oko smrti Dade Vujasinović, 13 godina se od javnosti praktično kriju nalogodavci i ubice Slavka Ćuruvije, a 11 godina traje bezuspešna istraga oko ubistva Milana Pantića.

Specijalno tužilaštvo za ratne zločine nije pokazalo interesovanje ni za jedan slučaj ubijenih, kidnapovanih i nestalih novinara i medijskih radnika srpskih redakcija iz perioda ratova na prostoru bivše Jugoslavije, upozorava se u proglasu UNS-a.

Na današnjem novinarskom skupu koji je počeo u pet do dvanaest u Obrenovićevoj ulici u Nišu novinar Goran Panajotović pročitao je i proglas Sindikata novinara Srbije u kojem se poziva buduća vlada da pod hitno razmotri izveštaj o pritiscima i kontroli medija u Srbiji koji je septembra prošle godine pripremio Savet za borbu protiv korupcije, a da svi mediji objave ovaj izveštaj.

Novom sazivu parlamenta novinarski sindikat upućuje apel da već na prvoj radnoj sednici usvoji Zakon o transparentnosti vlasništva u medijima.

Upućen je i poziv predstavnicima poslodavaca u medijskoj koaliciji da sa novinarskim sindikatom otpočne pregovore o potpisivanju granskog kolektivnog ugovora koji će štititi zaposlene u medijima.

Samo zaštićeni novinari mogu biti i slobodni, a bez slobodnih novinara i medija nema ni demokratskog društva, poručuje se na kraju Proglasa Sindikata novinara Srbije.

UNS je juče kolegama i građanima podelio i spisak poslanika koji su glasali za aktuelni Zakona o javnom informisanju, koji je Ustavni sud proglasio neustavnim.

Urednici “Pravde” nagrada “Zora”

Urednici „Pravde“ Jeleni Spasić juče je u Nišu uručena Nagrada „Zora“ za doprinos slobodi medija, a nagradu joj je uručio niški novinar i član Uprave UNS-a Milorad Doderović.

Zbog teksta „Državni organi potpuno nespremni za rat“ koji je objavila u novosadskom „Nacionalnom Građanskom“, a koji se oslanjao na podatke iz dokumenta koje je Ministarstvo odbrane dostavilo poslanicima parlamenta, protiv Jelene Spasić i urednika Milorada Bojovića podignuta je optužnica uz nameru da se istraga i suđenje odvijaju tajno, mimo očiju javnosti.

Međutim, UNS je pokrenuo peticiju sa oko 500 potpisa novinara u kojoj je rečeno „Stop tajnom suđenju novinarima“.

- Nagrada mi mnogo znači i velika mi je čast što su kolege svojom peticijom iskazale svoju solidarnost. Na sreću novinare u Srbiji više ne ubijaju, ali ubijaju novinasrstvo sve više i više. Vlastodržcima i političarima su puna usta demokratije i ljudskih prava, ali bi to morali da pokažu na delu, da novinare poštuju kao ljude i da poštuju našu profesiju, ostavljajući nas da na miru radimo svoj posao u interesu javnosti, a ne u njihovom interesu kako bi to oni inače hteli.
Povodom teksta koji sam napisala u „Građanskom“ poručujem da bih ga ponovo napisala, da se ne kajem i da se ne plašim sudova i suđenja, rekla je primajući statuu „Zora“ Jelena Spasić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi