Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  UNS i Kurir nastavljaju akciju „Izradimo statue herojima Albanske golgote“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

16. 06. 2021.

Autor: A. Filipović

UNS i Kurir nastavljaju akciju „Izradimo statue herojima Albanske golgote“

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Kurir nastavljaju akciju prikupljanja novca za izradu statua srpskih vojnika na ostrvu Vido – „Izradimo statute herojima Albanske golgote“.

Do sada je na račun UNS-a za ovu akciju uplaćeno 1 530 654,74 dinara, kao i 1 057,62 evra, dok je na račun Humanitarne fondacije Budi human, preko sms poruka prikupljeno 899 067,80 dinara.

S obzirom na to da organizacija Budi human više ne omogućava prikupljanje novca za akcije pravnih lica, kao i da je UNS na svom sajtu pokrenuo stranicu DONIRAJ na kojoj građani koji žele direktno mogu podržati naše akcije, nastavljamo da se angažujemo i pozivamo javnost da zajednički obezbedimo novac neophodan za završetak mauzoleja stradalnicima Albanske golgote na grčkom ostrvu Vido. Akcija je pokrenuta uz odobrenje i u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i dobrenje grčkih vlasti za postavljanje statua. 

Izradom bronzanih statua, koje nikada nisu izlivene i postavljene na ostrvu Vido, bar malo ćemo se odužiti stradalim srpskim herojima, koji su peške prešli Albaniju tokom Prvog svetskog rata.

Izgradnja mauzoleja je započeta 1939. godine na „ostrvu smrti“ po projektu čuvenog arhitekte Nikolaja Krasnova. Međutim, radovi su bili zaustavljeni, što je dovelo do toga da memorijal ostane nezavršen u decenijama koje su usledile.

Dve impozantne statue, visoke po tri ipo metra na ulazu treba večito da odaju počast srpskim stradalnicima čije se kosti nalaze u mauzoleju i hiljadama onih koji su pokoj našli na dnu Jonskog mora u plavoj grobnici.

Tokom povlačenja preko Albanije i na Krfu stradalo je 243.000 ljudi. Najmanje 5.000 ratnika počiva u „plavoj grobnici“ na dnu Jonskog mora, 1.500 junaka, čija su imena nepoznata sahranjeno je u dva bunkera mauzoleja, a 1.232 stradalnika, čija su imena poznata počivaju u spomen-kosturnici.

Troškovi bi trebalo da iznose 128.000 evra, prema grubom predračunu Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture (Zavod), za izradu i postavljanje skulptura vojnika.

Zato UNS i Kurir pozivaju sve ljude dobre volje da, u skladu sa svojim mogućnostima, pomognu akciji „Izradimo statue herojima Albanske golgote na ostrvu Vido“ uplatom donacije

Akciju inicirala i vodi Jelena Spasić, potpredsednica Izvršnog odbora UNS-a i novinarka Kurira.

 

Za uplate preko sajta UNS-a idite na DONIRAJ.

Za uplate na račun Udruženja novinara Srbije:

Svrha uplate: „Izradimo statue herojima Albanske golgote“

Računi za uplatu donacija otvoreni su u UniCredit banci:

+ dinarski 170-0030003646031-73

+ devizni RS35170003000364603076

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi