Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Poštanska marka povodom 140. rođendana Udruženja novinara Srbije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

20. 12. 2021.

Autor: D. Bjelica Izvor: UNS

Poštanska marka povodom 140. rođendana Udruženja novinara Srbije

Udruženje novinara Srbije (UNS) sutra slavi 140 godina postojanja, a ovaj jubilej prihvatila je da obeleži i Pošta Srbije. Na inicijativu UNS-a Pošta je izdala prigodnu poštansku marku na kojoj je ilustracija ruke koja drži mobilni telefon na čijem ekranu je logo UNS-a

UNS je najstarije i najveće novinarsko udruženje u regionu. Osnovan je 21. decembra 1881. godine u Beogradu, u to vreme glavnom gradu Kraljevine Srbije pod nazivom Srpsko novinarsko društvo.

Od nastanka do danas UNS nije prekidao rad.

U vreme osnivanja udruženja novinarstvo nije bilo priznato kao profesija. Nekolicina beogradskih novinara i urednika počela je da priprema osnivanje novinarskog udruženja, a idejni tvorac bio je Milan St. Marković, urednik časopisa Porota. Zbor novinara održan je 21. decembra 1881. godine i na njemu je odlučeno da se formira Srpsko novinarsko društvo. Tada su usvojena i prva pravila, odnosno "Štatut", koja je izradio Milan St. Marković.

Pravilima su definisana tri osnovna cilja udruživanja novinara i to: rad na unapređenju srpske publicistike, uzajamno potpomaganje u slučaju potrebe i zaštita ugleda i interesa publicistike.

Potpisnici tih pravila bili su: Milan St. Marković (Porota), Stevan D. Popović (Prosvetni glasnik), dr Vladan Đorđević (Otadžbina, Narodno zdravlje), Stevan Ćurčić (Srpske novine, Srbadija), dr Laza Kostić (Srpska nezavisnost) i Manojlo Đorđević Prizrenac (Narodno oslobođenje).

Za prvog predsednika izabran je Laza Kostić, urednik opozicionog liberalnog lista Srpska nezavisnost, na sednici održanoj 20. decembra 1882. godine.

UNS će sutra, u Pres centru, Knez Mihailova 6/3, uručiti novinarske nagrade ovogodišnjim dobitnicima.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi