Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  U Leskovcu sahranjena Verica Batorević Božović
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

04. 01. 2022.

Autor: D. Kocić/UNS Izvor: UNS

U Leskovcu sahranjena Verica Batorević Božović

Dugogodišnja urednica nedeljnika „Naša reč“ i predsednica Udruženja pisaca Leskovca Verica Batorević Božović preminula je 30. decembra u Leskovcu, a sahranjena je dan kasnije na Špitanjskom groblju.

Poznata Leskovačka novinarka rođena je 18. marta 1947. godine. Poreklo vodi iz stare leskovačke porodice Manjini. Završila je Pravni fakultet u Beogradu, ali se profesionalno opredelila za novinarstvo, publicistiku i pisanje. Još 1961. godine na jugoslovenskom konkursu „Malih novina“ iz Sarajeva za priču, pesmu i kompoziciju, osvaja prvu nagradu. Novinarstvom počinje da se bavi 1969. godine. Stalno zaposlenje u novinarstvu dobija 1971. godine. 

Verica Batorević Božović bila je prva žena direktor i glavni i odgovorni urednik nedeljnika „Naša reč“, glavni urednik lista za književnost, umetnost i kulturu „Pomak“ i prva žena glavni i odgovorni urednik časopisa „Naše stvaranje“. Prva je predsednica Udruženja pisaca Leskovca.

Bila je profesor novinarstva u Leskovačkoj gimnaziji i redaktor časopisa leskovačkih gimnazijalaca „Mi“. Uz posao u „Našoj reči“, gde je napisala na hiljade tekstova iz svih oblasti društvenog života, od politike do kulture, bila je dopisnik „Ekspres politike“, „Komunista“, Televizije Beograd, „Sveta“, stalni saradnik Radio Leskovca, a objavljivala je u „Pomaku“, „Našem stvaranju“, časopisu „Mi“, leskovačkom listu „Đačke novine“, „Vršačkom zborniku“, Zborniku radova leskovačkih pisaca (1998).

Početkom osamdesetih godina XX veka ustanovila je sa Tomislavom N. Cvetkovićem književni konkurs jugoslovenskog ranga na srpskom govornom području za priču i pesmu, koji je opstao 25 godina. Knjigu zapisa o ljudima „Život piše priče“ objavila je 2001. godine povodom 30. godišnjice rada u novinarstvu (Udruženje pisaca opštine Leskovac). Knjiga se nalazi u biblioteci Srpske akademije nauka i umetnosti i Srpske patrijaršije. Drugu knjigu „Putopisi“ izdala je 2004. godine.
Godine 2009. Verica Batorević Božović objavila je zbirku pesama „Tragovi opstajanja u vremenu“ (Fileks, Leskovac).

Bila je član Udruženja novinara Srbije, Udruženja pisaca opštine Leskovac, Saveza književnika u otadžbini i rasejanju.

 Novinarsku nagradu „Aleksa Markišić“ dobila je 1986. godine, a 2007. godine prvi je novinar koji od Jablaničkog upravnog okruga dobija Nagradu za životno delo u novinarstvu. Dobitnica je Oktobarske nagrade Leskovca, Zlatne značke SSRN Srbije i Plakete Jablaničkog upravnog okruga za doprinos razvoju kulture.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi