Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Predstavnici UNS-a posetili Matorčevića i Jovanovića iz „Žig infa“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

17. 01. 2022.

Autor: D. Bjelica Izvor: UNS

Predstavnici UNS-a posetili Matorčevića i Jovanovića iz „Žig infa“

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević i član Uprave Žikica Stevanović posetili su danas u Grockoj Željka Matorčevića, urednika „Žig infa“, a zatim i novinara ovog onlajn medija Milana Jovanovića u Vrčinu.

Matorčević je predstavnicima UNS-a rekao da i dalje, više od tri godine posle fizičkog napada na njega, policija nije pronašla osobu koja ga je prebila.

U napadu koji se dogodio izjutra 9. oktobra 2018. godine Matorčeviću je slomljena jagodična kost i proveo je nedelju dana u bolnici.

 

Krivične prijave koje je podnosio odbačene su i nema osobe koja odgovara za njegovo brutalno prebijanje.

Urednik „Žig infa“ je sa predstavnicima UNS-a razgovarao o planovima da se iz domova novinara redakcija smesti u svoj prostor.

„Građani nam veruju i dostavljaju podatke, traže od nas odgovore, servisne informacije. Znaju da kad izvestimo o problemu da to ima uticaja na nadležne. Dobili smo i prvi objavili rezultate referenduma kod nas u Grockoj koja ima 100.000 stanovnika“, rekao je Matorčević.

Rakočević je govorio o značaju malih redakcija na lokalu i potrebi da se pronađu slični mediji kako bi se umrežili i dobili na snazi.

Predstavnici UNS-a posetili su u njegovom obnovljenom domu i saradnika „Žig infa“ Milana Jovanovića kom je 12. decembra 2018. godine zapaljena kuća.

Supruga Jela Deljanin i on spavali su kada se požar iz garaže rasplamsao na kuću.

U požaru je tada izgorela kuća od 200 kvadratnih metara, garaža i automobil.

Kao nalogodavac prvostepeno je osuđen bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović, ali je u decembru 2021. godine Apelacioni sud ukinuo presudu i vratio na ponovno suđenje.

 

Uz Simonovića na četiri godine i tri meseca zatvora prvostepeno je bio osuđen kao neposredni izvršilac Aleksandar Marinković, koji je u bekstvu. Na četiri godine zatvora prvostepeno je takođe bio osuđen Vladimir Mihailović, koji je posredovao u pronalasku izvršioca.

Jovanović je predstavnicima UNS-a rekao da ide dalje i da se suđenje nastavlja. Ponovio je da se najviše brine za suprugu koja ne može noću da spava i reaguje na svaki šum.

UNS će nastaviti da prati i izveštava sa suđenja Jovanoviću, a, takođe, rekli su danas predstavnici Udruženja, tražiće obnavljanje istrage u slučaju prebijanja urednika „Žig infa“ Matorčevića.

Nedavno su članovi UNS-ovog ogranka - Društva novinara Kosova i Metohije, prikupili 60.000 dinara za obnovu kuće Milana Jovanovića. Na taj način odazvali su se pozivu Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara koja je pokrenula akciju za prikupljanje 2,5 miliona dinara za obnovu njegove imovine.

Za tri dana prikupljeno je 2.875.000 dinara.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi