Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Članovi Stalne radne grupe za bezbednost novinara položili cveće na mestu ubistva poznatog holandskog novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

25. 05. 2022.

Autor: D.B. Izvor: UNS

Članovi Stalne radne grupe za bezbednost novinara položili cveće na mestu ubistva poznatog holandskog novinara

Uoči godišnjice ubistva poznatog holandskog istraživačkog novinara Petera de Frisa (Peter R. de Vries) članovi srpske Stalne radne grupe za bezbednost novinara položili su danas u Amsterdamu cveće na mestu gde je prošle godine pucano na njega.

Ubrzo pošto je završio gostovanje u televizijskoj emisiji RTL Bulevar, u centru Amsterdama, na de Frisa je 6. jula u večernjim satima pucano, a povredama je podlegao u bolnici nekoliko dana kasnije.

Članovi Stalne radne grupe za bezbednost novinara koju čine predstavnici srpskog tužilaštva, policije i novinarskih i medijskih udruženja (UNS, NUNS, ANEM, NDNV, AOM, AM) u organizaciji OEBS-a, koji podržava i učestvuje u radu grupe, posetili su Holandiju.

Srpska grupa za bezbednost novinara ustanovljena je 2017. godine, a prvi put  posetila je predstavnike holandskog Pers Fajlah (Pers Veilig), takođe nastalog zbog potrebe da se novinari bolje zaštite kroz saradnju tužilaštva, policije i medijske zajednice.

Holandski mehanizam Pers Fajlah osnovan je 2018. godine.

Ubistvo Petera de Frisa koji je poznat u Holandiji po izveštavanju o kriminalu Evropska federacija novinara uvrstila je na spisak od 44 ubijenih novinara u Evropi od 2015. godine do danas.

De Frisu je prećeno smrću 2019. godine kada je izveštavao o ubistvu tinejdžera u Roterdamu.

Zbog ubistva de Frisa uhapšene su dve osobe, 35-godišnjak koji se tereti da je pomagao i prevezao 22- godišnjeg izvršioca. 

Napadač je de Frisu pucao u glavu. 

Suđenje je u toku, a predstavnici novinarske zajednice i organizacija koje se bave bezbednošću novinara i vladavinom prava, rekli su članovima Stalne radne grupe za bezbednost novinara da je ubistvo de Frisa bio šok za holandsko društvo i napad na vladavinu prava.

U vreme napada de Fris je, kako se navodi u medijskim izveštajima, bio i savetnik glavnom svedoku holandskog tužilaštva na suđenju u vezi sa trgovinom drogom.

Srpska Stalna radna grupa za bezbednost novinara srela se u Holandiji sa predstavnicima državnih institucija, medijske zajednice, organizacija civilnog društva koja se bave bezbednošću novinara i slobodom izražavanja, kao i stručnjacima za medijsko pravo.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi