Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Razgovori sa kandidatima za nacionalne frekvencije do polovine jula
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

06. 07. 2022.

Autor: A. Ničić i A. Momčilović Izvor: UNS

Razgovori sa kandidatima za nacionalne frekvencije do polovine jula

Predstavnici televizijskih kuća koje su konkurisale za četiri nacionalne frekvencije trebalo bi da do polovine jula, uz prisustvo medija, na sastancima sa članovima Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), predstave svoje programske elaborate. REM će odlučiti koje televizije dobijaju nacionalnu pokrivenost najkasnije za mesec dana od objavljivanja liste svih podnosilaca prijava

„Ni datum neće biti određen u tajnosti, ni razgovori sa kandidatima neće biti održani daleko od očiju javnosti. Prisustvo sednici nije ekskluzivno pravo za novinare iz elektronskih medija, već će njima moći da prisustvuju svi novinari koji se prethodno akredituju. Tačan datum još uvek nije određen, ali pretpostavljam da će razgovori sa kandidatima biti obavljeni do sredine jula", rekla je članica REM-a Višnja Aranđelović za Udruženje novinara Srbije (UNS).

Prema Pravilniku o minimalnim uslovima za pružanje medijske usluge REM-a odabrani kanali su dužni da ispunjavaju određene tehničke, prostorne, kadrovske, finansijske i programske uslove. Televizije koje će dobiti četiri nacionalne frekvencije, kako piše u Pravilniku, moraju imati informativni, naučno-obrazovni, kulturno-umetnički, dokumentarni, kao i dečji program i program za maloletnike.

"Prema Zakonu o elektronskim medijima, one televizije koje ne dobiju dozvolu mogu da pokrenu upravni spor", rekla je Aranđelović.

Trenutno nacionalnu pokrivenost imaju televizije Prva, Hepi, B92 i Pink. Nacionalnu frekvenciju imala je i televizija Avala, ali joj je dozvola oduzeta pre više od devet godina. Nakon toga nijedna televizija nije dobila petu frekvenciju koja je nekada pripadala Avali.

„Pitanje pete dozvole, odnosno zašto ima prostora za četiri a ne za pet ili više televizija je pitanje za stručnjake iz JP Emisinona tehnika i veze“, rekla je Aranđelović na pitanje UNS-a u vezi sa tim kada će biti raspisan konkurs za petu frekvenciju.

Na konkursu za dodelu četiri nacionalne frekvencije prijavilo se 14 televizija – N1, Nova S, Pink, Vesti, Hepi, Prva, B92, K1, UNA, Kopernikus, BK, Tanjug, TV2 i Kurir.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi