Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Udruženi porodični poduhvat
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

07. 07. 2022.

Autor: suboticke.rs Izvor: suboticke.rs

Udruženi porodični poduhvat

Ukoliko pročitate predlog o raspodeli novca sa ovogodišnjeg medijskog konkursa u Somboru, lako ćete među članovima komisije, koja je o tome odlučivala, uočiti ime Bojana Nikolića iz Subotice.

 

Pomenuta komisija, koju su, pored Nikolića, činili Snežana Janjić i Ladislav Lazić, dodelila je milion i po dinara firmi VTV d. o. o. Vladana Stefanovića za projekat „Kroz Sombor“ čiji medijski sadržaji ove godine treba da budu prikazani na Televiziji Subotica.

Nikolić je u Somboru odlučivao i o dodeljivanju milionskih sredstava „bočnim igračima“, poslovno spregnutim sa Vladanom Stefanovićem, poput „Video kreativa tima“ Milana Švelja, ali i organizacijama kao što su Udruženje građana „Ja volim Sombor“, čiji su mediji deo udruženja „ComNet“ koje je osnovao i u čijem se najužem rukovodstvu nalazi Vladan Stefanović.

Čitavu ovu na prvi pogled stabilnu konkursnu konstrukciju, u pogledu izbegavanja sukoba interesa, a time i poštovanja javnog interesa, ruši jedna „sitnica“. Bojan Nikolić je, naime, bivši uposlenik, blizak saradnik i poslovni partner Vladana Srefanovića i njegovog brata Veselina Stefanovića.

O toj činjenici, pre svega, svedoči dokumentacija prošlogodišnjeg projekta „U roditeljskim cipelama“ Udruženja građana „Putevi prirode“ koje je Ministarstvo kulture i informisanja podržalo sa 700.000 dinara (ukupna vrednost projekta iznosila je 1.400.000 dinara).

Kao i u ostalim projektima pomenutog udruženja, lice zaduženo za kontakt bio je Veselin Stefanović, brat Vladana Stefanovića. Projekat „U roditeljskim cipelama“ ostvaren u saradnji sa Novosadskom televizijom, članicom organizacije „ComNet“, čija je direktorica i urednica Emilija Marić, inače predsednica ove organizacije.

U okviru realizacije ovog projekta, Udruženje građana „Putevi prirode“ Nikoliću je 14. oktobra prošle godine, za deo troškova montaže, isplatilo 209.000 dinara. Nikolićeva firma „BN video produkcija“ osnovana je 2. juna prošle godine.

Kako se dogodilo da gradonačelnik Sombora u sastav medijske komisije u svom gradu prošle i ove godine imenuje Bojana Nikolića, poslovno tesno spregnutog sa Vladanom Stefanovićem i njegovim bratom Veselinom Stefanovićem i da, pritom, VTV d. o. o. Vladana Stefanovića u tom gradu dobije milion i po dinara?

Ukoliko to nije očigledan sukob interesa, šta jeste?

Kao što smo pomenuli, Nikolić je ranije bio angažovan u firmama Vladana Stefanovića. O tome svedoče vesti koje je Nikolić potpisivao u Stefanovićevim medijima, kao što je Televizija Subotica.

Nikolić je, uz sve to, do 2018. godine bio predsednik Udruženja „Plej“ na čijem se čelu sada nalazi Veselin Stefanović. Ovo udruženje je proteklih godina na medijskim konkursima zgrnulo desetine hiljada evra.

 Da stvar bude još očiglednija, Bojan Nikolić je prošle godine bio član medijske komisije u Boru, kao predstavnik Saveza udruženja „Asocijacija radio-televizija Srbije“ čiji je zakonski zastupnik Vladan Stefanović.

Nikolić je 2020. godine, kao član medijske komisije, odlučivao o dodeli javnog novca Stefanovićevoj firmi VTV u Bečeju, gde je ova dobila 2.000.000 dinara. Pored Nikolića, bečejsku komisiju pomenute godine činili su Violeta Jovanov Peštanac ispred Stefanovićevog udruženja „ComNet“ i Vesna Bunijevac, kao predstavnica Asocijacije elektronskih medija Vojvodine.

Konkursni poslovi koji ostaju u „porodici“ gube navodnike ukoliko se zaviri u projekat „Snaga aktivizma i volonterizma“, za koji je Ministarstvo kulture i informisanja 2020. godine takođe izdvojilo takođe 700 hiljada dinara.

U okviru ovog projekta, pojavljuje se firma „Čemqa“ Jovane Stefanović, registrovana u Subotici, na adresi Pčelarska 10, gde se nalazi i knjigovodstvena firma Veselina Stefanovića i sedište pomenutog Udruženja „Plej“.

Firma neobičnog naziva („Čemqa“) osnovana je krajem oktobra 2019. godine i u okviru pomenutog projekta („Snaga aktivizma i volonterizma“) inkasirala je 117.000 dinara na ime dela troškova izrade video grafike.

Još 96.000 dinara, firma Jovane Stefanović inkasirala je 13. oktobra 2020. godine, na ime dela troškova za dizajnera grafike, ali u okviru projekta „Puteva prirode“ nazvanog „Iz juče u sutra“ koji je Ministarstvo kulture podržalo takođe sa 700.000 dinara.

Vladan Stefanović i Veselin Stefanović nisu odgovorili na naše SMS poruke i molbe da prokomentarišu slučaj Bojana Nikolića i konkursno poslovanje sa bliskom rođakom.

Grad Sombor potvrdio nam je, za sada, samo da je primio naš zahtev za pristup informaciji od javnog značaja u vezi sa organizacijama čiji su predstavcnici ove godine činili tamošnju medijsku komisiju. U rešenju gradonačelnika o imenovanju medijske komisije u tom gradu, iz nekog razloga, ovaj podatak nije naveden.
 
U partnerskim cipelama

Ostatak konkursnog kajmaka u okviru projekta „U roditeljskim cipelama“ lane su, pored Nikolića, pokupili:
Radio Subotica Vladana Stefanovića 139.700

„VTV Media“ Vladana Stefnovića 351.300

„V Production“ Vladana Stefanovića 44.000 + 87.000

Centar za informisanje Novi Kneževac Radoice Milosavljevića, u okviru kog je Vladan Stefanović bio odgovorni urednik TV Cink 40.000 + 36.000

Radio-televizija „Kruševac“ Radoice Milosavljevića 112.000

ADOPO Kljajićevo 96.000 + 120.000

„Daisy Production“ Radoslavke Pavlović iz Odžaka 54.000 + 56.000

Fabrika snova Aleksandre Borđoški Karadžić koja je povezana sa Goranom Karadžićem 55.000.
 
Članice „ComNet-a“ zajednički nastupaju na komercijalnim tržištima

Članice Stefanovićevog „ComNet-a" nisu samo prosto udruženje medija, već aktivnosti ovog udruženja obuhvataju i zajednički nastup na komercijalnom tržištu. Iz ove činjenice direktno sledi da njihovi poslovni partneri, zaposleni ili angažovani pojedinci i sa njima poslovno povezane organizacije ne bi smele da daju predstavnike u komisije koje odlučuju o dodeli novca članicama „ComNet-a".

Evo šta doslovno piše na sajtu „ComNet-a":

“Zasnovan na povezanom radu, ComNet je u mogućnosti da organizuje istovremeno praćenja i izveštavanja sa svih lokaliteta, direktne prenose bitnih događaja, kvalitetnu TV produkciju na više jezika, medijsko praćenje klijenata i njihovih akcija tokom cele godine. ComNet deluje kroz saradnju članica na zajedničkim projektima, izradu zajedničkih emisija i zajednički nastup na komercijalnom tržištu”. 

Snaga aktivizma i volonterizma

 
Osim firme Jovane Stefanović, ostali „podizvođači“ ovog projekta su:


Magazin „Dani“ Vladana Stefanovića 130.000

Radio Subotica Vladana Stefanovića 114.000

„V Production“ Vladana Stefanovića 104.000

„VTV Media“ Vladana Stefanovića 130.000

„Bracoč-Bracoč“ Darka Brakoča 190.000

Udruženje građana „Plej“ 50.000

„Daisy Production“ radoslavke Pavlović iz Odžaka 26.000 + 104.000

Centar za informisanje Novi Kneževac Radoice Milosavljevića 140.000

Udruženje „Ariadne“ 120.000

„Global Media Advising“ Gorana Karadžića 65.000

Razvojni centar „ComNet 140.000

„Audiovideo“ Nikole Medića iz Apatina 50.000

V Production
 
Snaga aktivizma i volonterizma
Osim firme Jovane Stefanović, ostali „podizvođači“ ovog projekta su:
Magazin „Dani“ Vladana Stefanovića 130.000
Radio Subotica Vladana Stefanovića 114.000
„V Production“ Vladana Stefanovića 104.000
„VTV Media“ Vladana Stefanovića 130.000
„Bracoč-Bracoč“ Darka Brakoča 190.000
Udruženje građana „Plej“ 50.000
„Daisy Production“ radoslavke Pavlović iz Odžaka 26.000 + 104.000
Centar za informisanje Novi Kneževac Radoice Milosavljevića 140.000
Udruženje „Ariadne“ 120.000
„Global Media Advising“ Gorana Karadžića 65.000
Razvojni centar „ComNet“ 140.000
„Audiovideo“ Nikole Medića iz Apatina 50.000

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi