Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Ne rizikuj, zaštiti podatke – UNS poziva na kurs o informacionoj bezbednosti novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

29. 08. 2022.

Autor: UNS Izvor: UNS

Ne rizikuj, zaštiti podatke – UNS poziva na kurs o informacionoj bezbednosti novinara

Udruženje novinara Srbije (UNS) poziva novinare, medijske radnike i studente novinarstva na kurs o informacionoj bezbednosti koji će biti održan 4. oktobra, od 11 sati, u Pres centru UNS-a, Knez Mihailova 6/3, Beograd.

Savremeno poslovanje u informacionom okruženju i povećanje broja elektronskih servisa donelo je potpuno oslanjanje na informacione tehnologije, što osim brojnih prednosti, donosi i veći rizik i ranjivost informacija i informacionih izvora.

Da li su jasno identifikovane potrebe za obezbeđivanjem poverljivosti, integriteta i raspoloživosti informacija koje nastaju ili se koriste u novinarskom radu?

Kako zaštititi i čuvati svoje podatke, računar, telefon? Kako prenositi podatke? Kako prepoznati pretnje i kako reagovati? Da li sam bezbedan na internetu? Šta su zahtevi Zakona o informacionoj bezbednosti, Krivičnog zakonika, nacionalnog standarda SRPS ISO/IEC 27001, kao i zahtevi drugih zakona, podzakonskih akata i standarda referentnih za informacionu bezbednost u Republici Srbiji, samo su deo tema koje su predviđene ovom obukom.

Kroz primere iz prakse biće prikazane smernice za zaštitu podataka, nosača podataka, računarske opreme i opreme za komunikaciju.

Treneri na radionici su stručnjaci Instituta za standarde i tehnologije Rade Dragović i Bojan Perović. Na kursu će govoriti i advokat Uroš Nedeljković koji se bavi zaštitom intelektualne svojine i IT pravom.

Za učešće na kursu potrebno je da se prijavite do 3. oktobra na mejl vesna.masalovic@uns.rs. Putne troškove pokriva UNS.

Narednu radionicu o informacionoj bezbednosti UNS će organizovati u Nišu početkom novembra.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi