Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Paradoks sufinansiranja medija – opštine bez medija dodeljuju novac za informisanje, dok neke koje ne daju novac imaju medije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

15. 09. 2022.

Autor: UNS Izvor: UNS

Paradoks sufinansiranja medija – opštine bez medija dodeljuju novac za informisanje, dok neke koje ne daju novac imaju medije

Na teritoriji opština Bela Palanka, Ćićevac i Varvarin, koje su izdvajale sredstva na konkursima za projektno sufinansiranje, nema medija, potvrdili su iz ovih opština Udruženju novinara Srbije (UNS). Novac za sufinansiranje medijskog sadržaja nikad nisu dodeljivale Sjenica i Bosilegrad, ali žitelji ovih opština svakodnevno dobijaju informacije iz medija koji su registrovani u ovim mestima.

Iz Opštine Lebane su UNS-u rekli da nisu upoznati sa time ima li medija u ovoj opštini.

Novinar i projektni koordinator za Ajreksov program „Saznaj i razaznaj“  iz Lebana Aleksanar Đokić rekao je za UNS da u Agenciji za privredne  registre (APR) nema medija sa sedištem u Lebanu, ali da je ova opština u zoni pokrivanja portala Info centra juga iz Medveđe.

Deleći sudbinu Lebana, opština Irig, takođe, nema zvanično registrovane medije, ali je u zoni pokrivanja većine elektronskih medija u Vojvodini.

Novinar u arhivu Ebart Aleksa Anđelić iz Varvarina kaže za UNS da su nedostatak interesovanja i strah mogući razlozi za nepostojanje medija u ovoj opštini.

„Mislim da ne postoji interesovanje ljudi za pokretanje medija, možda postoji čak i neka vrsta straha od neuspeha ili nemogućnosti da objektivno rade posao zbog politike koja vlada tamo. Znamo da su novinari lokalnih medija, često izloženi velikim pritiscima, pretnjama i ucenama“, rekao je Anđelić.

Istakao je da bi ga formiranje medija u Varvarinu podstaklo da se vrati u rodno mesto iz kojeg se preselio u Beograd zbog posla.

Anđelić je dodao da bi osnivanje medija bilo važno i za meštane ove opštine jer svi veći mediji nemaju toliko prostora da izveštavaju o (malim) lokalnim dešavanjima. Kako dodaje, žitelji Varvarina se o događajima u opštini informišu preko drugih medija rasinskog okruga (kao što su RTK, TV Jefimija, 037info) ali informacija o toj opštini je i u ovim medijima vrlo malo.

Ipak, ti mediji imaju priliku da gotovo svake godine konkurišu za sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja i sredstva od preko milion dinara.

Ranije je u ovoj opštini postojala „Televizija S“ koja je uglavnom emitovala muzikičke spotove, ali su program činili i "Varvarinska hronika", intervjui,  prilozi o događajima u opštini kao što su vašari, promocije, sportski, kulturni i drugi društveni događaji. Ovoj televiziji REM je 2015. godine ukinuo dozvolu  za emitovanje programa.

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

16.09.

2022.

Varvarinac [neregistrovani] u 02:47

amaterizam

Ovaj tekst je zaista smesan. Imate svoje clanove u Varvarinu koji odlicno poznaju stanje u medijima, mogli ste malo vise da istrazujete, a ne kao relevantnog sagovornika uzeti lika koji uopste nije iz Varvarina... RTK, Kanal 12 i Kanal Plus iz Kruševca veliki prostor daju opstini Varvarin u svom dokumentarnom i informativnom programu (Hronika opštine Varvarin na RTK, specijalizovane emisije na Plusu, Kanalu 12, Radio Kruševcu, u svakom broju stampane "Pobede" strana ili dve posvećene Varvarinu....). Iteresantno je i sta je to 037.info??? Ne postoji na internetu (toliko o poznavanju medijske scene u RO)... Da ne pominjem brojne portale na čijim online stranama se nalazi pregrst informacija iz opštine Varvarin... Dobronamerni savet za ubuduce, istrazite malo vise (postoji i baza emitovanih medijskih priloga na youtube kanalu Opstine Varvarin - par sekundi je potrebno proveriti pre nego li objaviti ovakve smejurije, ipak je ovo jedno ozbiljno Udruženje?), umesto sto brukate UNS ovakvim glupostima.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi