Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Blagojević za UNS: Očekujem da će se utvrditi ko želi da sakrije telefonsku pretnju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

17. 10. 2022.

Autor: A.N. Izvor: UNS

Blagojević za UNS: Očekujem da će se utvrditi ko želi da sakrije telefonsku pretnju

Urednik časopisa „Drvo tehnika“ Dragojlo Blagojević rekao je za sajt Udruženja novinara Srbije (UNS) da očekuje da se u ponovljenom postupku utvrdi ko mu je pretio telefonom, odakle je poziv stigao, kao i kako je došlo do propusta u Ministarstvu unutrašnjih poslova, koji, kako kaže, smatra namernim zataškavanjem. Blagojević je dodao da sumnja da je iz JP „Srbijašume“ naloženo da mu se preti, zbog teksta koji je objavio.

Nakon što je Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo krivičnu prijavu za pretnje Blagojeviću, zasnivajući svoju odluku na policijskom izveštaju da nije postojao preteći poziv u noći 12. na 13. jul ove godine postupak je dobio obrt. 

Uz advokatsku pomoć UNS-a urednik „Drvo tehnike“ uložio je prigovor na odluku tužilaštva početkom septembra, a na Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara doveden je u pitanje policijski izveštaj kojim se negira da je ikakvog poziva bila.

Više javno tužilaštvo usvojilo je početkom oktobra prigovor koji je Blagojević uz advokatsku pomoć UNS-a uložio na odluku Trećeg osnovnog tužilaštva u Beogradu. Tako je tužilačka istraga ponovo započeta.

„Očekujem da će se utvrditi ko želi da sakrije pretnju novinaru zbog istraživačkog teksta, u kome je iznesena prisutna pojava o kojoj svi pričaju“, rekao je Blagojević, koji smatra da je dobio telefonske pretnje smrću zbog članka o izvozu i preprodaji drveta po duplo višim cenama, dok domaći prerađivači ne dobijaju ugovorenu sirovinu i zbog visokih troškova proizvodnje otpuštaju radnike.

Urednik „Drvo tehnike“ je prethodno rekao za UNS da ga je 12. jula oko ponoći nepoznata osoba pozvala na kućni telefon i pretila.

UNS je 13. jula osudio pretnje smrću Blagojeviću i pozvao nadležne organe da pronađu i podignu optužnicu protiv osobe koja mu je telefonom „poručila da će umreti“.

Blagojević je krajem avgusta, kada je dobio rešenje Trećeg osnovnog tužilaštva da se odbacuje krivična prijava jer preteći poziv koji je prijavio ne postoji u evidenciji, u poslovnici Telekoma zatražio listing dolaznih poziva.

Nakon što su usmeno radnici Telekoma naveli da ne postoji mogućnost da listing dolaznih poziva daju, a u dogovoru sa predstavnicima Stalne radne grupe za bezbednost novinara, Blagojević je ipak podneo pisani zahtev tražeći takvu evidenciju od ovog operatera.

Iz Telekoma je 2. septebra dobio odgovor SMS-om da, po proceduri, listinge dolaznog saobraćaja ne dostavljaju korisnicima.

„Poštovani, povodom vašeg zahteva obaveštavamo vas da nismo u mogućnosti da izdamo listing dolaznih poziva. Tehnički nema mogućnosti za izdavanje listinga dolaznog saobraćaja“, navedeno je u SMS poruci.

Na ovakav odgovor Blagojević se žalio, a 8. septembra dobio je odgovor Telekoma na svoj imejl, sa kog je žalba upućena, u kome se takođe navodi da zahtev za listing ne može biti prihvaćen.

„Poštovani, povodom Vašeg zahteva za izdavanje listinga dolaznih poziva obaveštavamo
Vas da je zahtev rešen neosnovano. Po proceduri Telekoma Listinge dolaznog saobraćaja ne dostavljamo korisnicima“, pisalo je u odgovoru uz zahtev da se na taj imejl ne odgovara

Posle reagovanja udruženja zbog pretnji Blagojeviću, ovaj slučaj je ponovo dospeo u medije kada su objavljene informacije sa sednice Stalne radne grupe za bezbednost novinara.

Predstavnici novinarskih udruženja su na sastanku Stalne radne grupe za bezbednost novinara početkom septembra tražili da se direktno Telekoma zatraži listing sa dolaznim pozivima u periodu od 12. do 15. jula, s obzirom na to da u policijskom izveštaju telefonski poziv nije evidentiran iako je policija pristupala Telekomovoj bazi. 

Zamenik Republičkog javnog tužioca Branko Stamenković je nakon ovog zahteva na narednom sastanku saopštio da je poziv oko ponoći ipak zabeležen.

„Proces je nastavljen i ustanovljeno je da je bilo poziva. Meni je to velika satisfakcija i zahvalan sam novinarskim udruženjima“, dodao je Blagojević.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi