Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  EFJ i IFJ osudili označavanje srpskih i ostalih novinara kao propagandista na sajtu ukrajinske NVO Mirotvorac
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

21. 10. 2022.

Autor: A. N. Izvor: UNS

EFJ i IFJ osudili označavanje srpskih i ostalih novinara kao propagandista na sajtu ukrajinske NVO Mirotvorac

Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Evropska federacija novinara (EFJ) smatraju neprihvatljivim zastrašivanjem objavljivanje imena novinara sa Zapadnog Balkana i ostalih delova sveta na sajtu ukrajinske NVO Mirotvorac, gde su označeni kao „propagandisti“ rekli su za sajt Udruženja novinara Srbije (UNS) generalni sekretari ovih federacija.

„Izuzetno smo zabrinuti zbog stigmatizacije novinara i objavljivanja njihovih imena na takvim listama. Od onih koji su ranije navedeni na ovom sajtu znamo da su se suočili sa pretnjama i zastrašivanjem, da su optuženi za izdaju, kao i da su pretrpeli nasilje bande. Jedina svrha ovog sajta je da ih natera da se autocenzurišu ili prestanu da izveštavaju“, rekao je za sajt UNS-a generalni sekretar IFJ-a Džeremi Dir.

Dir je istakao da je neprihvatljivo da se novinari suočavaju sa takvim pretnjama, kao i da je za vreme rata od ključnog značaja da novinari izveštavaju slobodno i u javnom interesu.

Ovakvo mišljenje deli i EFJ, čiji generalni sekretar Rikardo Gutieres kaže za sajt UNS-a da lista „Mirotvorac“ ugrožava bezbednost novinara i traži da ukrajinsko pravosuđe preduzme adekvatne mere kako bi se sprečilo targetiranje novinara.

„EFJ smatra da je ovakvo ponašanje čisto uznemiravanje sa propagandističkim ciljem. Ova publikacija ugrožava bezbednost novinara. Smatramo da autore treba procesuirati i osuditi. Ukrajinsko pravosuđe treba da preduzme mere kako bi izbeglo takve pretnje“, rekao je Gutieres.

EFJ je zajedno za IFJ 2016. godine u saopštenju osudio otkrivanje privatnih podataka novinara u ovoj publikaciji, koje je prijavio i Savetu Evrope. Ovaj sajt je i tada objavljivao lične podatke novinara iz ukrajinskih i svetskih medijskih kuća, označavajući ih kao nepoželjne u ovoj zemlji.

Nakon upozorenja novinarskih federacija, tadašnji generalni sekretar Saveta Evrope Torbjern Jagland je uputio pismo nekadašnjem predsedniku Ukrajine Petru Porošenku, kojim je izrazio zabrinutost zbog objavljivanja ličnih podataka novinara na portalu Mirotvorac i tražio od ukrajinskog Ombudsmana da se blokira pristup ovom sajtu. Kao razlog je naveo kršenje ukrajinskog zakona o privatnosti podataka, kao i ugrožavanje slobode informisanja.

Ovo pismo Gutieres je prosledio UNS-u:

 

Vlada Ukrajine ih je februara 2017. godine obavestila da je pokrenuta policijska istraga protiv ove nevladine organizacije, ali iz EFJ-a do danas nisu dobili nikakve informacije o njenom ishodu.

Novinari označeni kao „propagandisti ruskog fašizma“

Aljoša Milenković je novinar i dopisnik Kineske televizije na engleskom jeziku (CGTN), radio je za medijske kuće Al Džazira, BK i RTS. Od maja ove godine označen je kao „propagandista ruskog nacizma i fašizma i učesnik specijalne informativne operacije protiv Ukrajine“ na sajtu Mirotvorac.

 

„Početkom juna ove godine drug mi je rekao da misli da se nalazim na tom sajtu i da to proverim. Ispostavilo se da je moje ime na listi od maja i da su naveli da vršim rusku nacističku propagandu, što je meni smešna i istovremeno jeziva konstrukcija“, rekao je Milenković za sajt UNS-a.

Kao glavni razlog zbog kojeg su ga stavili na sajt Milenković je naveo da je bio na spisku novinara koje je trebalo pozvati da budu na pres turi u organizaciji ruske vojske, objavljenom na sajtu ruskog Ministarstva odbrane.

„Na toj pres turi, međutim,  nisam bio nikada, a ne sećam se ni da sam bio pozvan preko mejla. Ipak, našao sam se na tom sajtu“, dodao je Milenković.

Istakao je da medijska kuća za koju radi i on izveštavaju nepristrasno i prikazuju samo ono šta se dešava na terenu, te da nijedan njegov izveštaj nije politički obojen.

Milenković je dodao da je navođenje ličnih podataka na sajtu posebno opasno za novinare poput njega, jer izveštavaju sa ratišta.

„Nikada ne znate da li ćete naići na nekoga ko će vas pronaći na Mirotvorcu i doći vam glave zbog toga. Ne možete da se osećate prijatno kada znate da je Darja Dugina na toj listi, a preko fotografije joj stoji napis likvidirana“, rekao je Milenković i istakao da svoj posao radi odgovorno i profesionalno i da su mu to potvrdile i kolege.

Na pitanje UNS-a da li je CGTN preduzeo nekakve mere zaštite, rekao je da su to unutrašnje kompanijske stvari o kojima nema pravo da govori.

UNCG osudio postavljanje Igora Damjanovića na listu „Mirotvorac“

Udruženje novinara Crne Gore osudilo je prošle nedelje postavljanje njihovog člana i dopisnika portala IN4S Igora Damjanovića na listu ukrajinske NVO „Mirotvorac“.

„Ne osećam se ugroženo iako su na sajtu Mirotvorac već slavili ubistva novinara Darje Dugine i Andree Rokelija, čijeg je ubicu, ukrajinskog oficira Vitalija Markiva sud u Bolonji osudio na 24 godine zatvora“, rekao je Igor Damjanović.

Novinar IN4S istakao je da ovu listu smatra napadom na sve koje ne dele narativ koji je dominantan u Ukrajini u ovom ratnom sukobu.

Damjanović kaže da se nije vodio stavom nijedne strane u ovom ratu, već da se trudio da informiše javnost najbolje što može o najvažnijim činjenicama i pretpostavkama u ratu.

„Koliko je to bilo uspešno i objektivno, najbolje pokazuje činjenica da je u avgustu ruski ambasador u Podgorici moje izveštavanje ocenio kao nešto najobjektivnije što se u Crnoj Gori čulo u prvoj polovini godine, a da je u septembru moje tekstove na svom Tviter nalogu kao primer objektivnog izveštavanja delio američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil“, rekao je Damjanović.

 

Da medijske kuće neretko stanu u zaštitu novinara kada ih neko dovede u opasnost pokazuje primer snimatelja ORF-a koji su na društvenim mrežama označeni kao ruski diverzanti.

„Za snimatelja ORF-a, inače austrijskog državljanina, reagovalo je i Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije koje je ukazalo na to da čovek samo radi svoj posao i potpuno nepristrasno izveštava sa terena. Na toj listi su ljudi kao što je Oliver Stoun“, rekao je Milenković.

Na ovom spisku, kako je pisao Sputnjik a preneo „Nedeljnik“, našli su se i naši kulturni stvaraoci među kojima je i Emir Kusturica.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi