Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  UNS organizuje konferenciju „Stop nekažnjivosti!“ za zločine nad novinarima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

01. 11. 2022.

Autor: UNS Izvor: UNS

UNS organizuje konferenciju „Stop nekažnjivosti!“ za zločine nad novinarima

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, Udruženje novinara Srbije (UNS) sa ograncima - Društvo novinara Vojvodine i Društvo novinara Kosova i Metohije – 2. novembra, s početkom u 17 časova, u sali hotela Fruške Terme organizuje skup - „Stop nekažnjivosti!“

Poslednjih šest godina u svetu je ubijeno više od 600 novinara. Za devet od deset slučajeva počinioci nisu kažnjeni. Stotine novinara su u zatvorima, a veliki broj medijskih profesionalaca je svakodnevno izložen fizičkom nasilju i pretnjama. Novinari su sve češće žrtve digitalnog nasilja, a posebno su mete novinarke.

U Srbiji uoči Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima Tužilaštvo za organizovani kriminal preuzelo je slučaj ubijenog Milana Pantića (2001. godina) od Višeg javnog tužilaštva u Jagodini, što je godinama unazad tražila medijska zajednica. 

Međunarodna federacija novinara (IFJ) je ove godine, na predlog UNS-a, usvojila rezoluciju kojom se traži efikasna istraga i angažovanje Tužilaštva za organizovani kriminal, kako bi se kaznili ubice i nalagodavci ovog zločina. 

Ni posle 23 godine nije presuđeno ubicama Slavka Ćuruvije iako je prošlo devet godina od podizanja optužnice. Predmet je još uvek pred Apelacionim sudom, nakon što su se i tužilaštvo i odbrana žalili na prvostepenu presudu kojom su četvorica bivših državnih funkcionera i pripadnika Službe državne bezbednosti osuđeni na kaznu zatvora od 100 godina. 

Okolnosti smrti novinarke Dade Vujasinović su i dalje nerazjašnjene.

Čak 23 godine nema pomaka u istrazi ubistva 16 medijskih radnika RTS-a tokom NATO bombardovanja. 

Više od dve decenije niko nije odgovarao za ubistva i kidnapovanja 19 novinara i medijskih radnika Srba, Albanaca i Nemaca na Kosovu. Na predlog UNS-a, Evropska federacije novinara (EFJ) je 2021. godine usvojila Rezoluciju o neodložnom formiranju Međunarodne komisije za istragu ubistava i kidnapovanja novinara na Kosovu od 1998. do 2005. godine.

Prethodno, 2018. godine, EFJ je, na predlog UNS-a, usvojio Rezoluciju o istragama ubistava i kidnapovanja novinara na Kosovu.

Nedostatak volje vlada širom sveta da se uhvate u koštac sa krizom nekažnjivosti naveo je Međunarodnu federaciju novinara (IFJ) da pokrene kampanju za usvajanje Međunarodne konvencije za bezbednost i nezavisnost novinara i medijskih profesionalaca. UNS, kao punopravni član ove organizacije, podržava tu inicijativu.

Konfrernciju možete pratiti uživo na Jutjub kanalu Pres centra UNS-a.

Na ovu temu govoriće:

Panel 1 - Konvencije, deklaracije u borbi protiv nekažnjivosti i praksa 

1. Predrag Rava, predsednik Društva novinara Vojvodine - Udruženja novinara Srbije

2. Jan Bratu, šef misije OEBS u Srbiji 

3. Džeremi Dir, zamenik generalnog sekretara Međunarodne federacije novinara (IFJ) (onlajn obraćanje)

4. Budimir Ničić, član Uprave i potpredsednik Izvršnog odbora UNS-a 

Moderator: Jelena L. Petković, novinarka koja je istraživala zločine nad novinarima na Kosovu i autorka rezolucije o uspostavljanju međunarodne komisije za istraživanje zločina nad novinarima na Kosovu, usvojene na skupštini EFJ u Zagrebu 2021. godine

Panel 2 - Šta je moguće uraditi u borbi protiv nekažnjivosti

1. Branko Stamenković, zamenik Republičkog javnog tužioca (onlajn obraćanje) 

2. Slobodan Radičević, predsednik Izvršnog odbora UNS-a i član Radne grupe za zaštitu i bezbednost novinara koji je ustanovila Vlada Srbije 

3. Nenad Krajnović, advokat UNS-a koji je radio na predlogu izmena Krivičnog zakonika radi bolje zaštite novinara

4.  Jelena Zorić, novinarka lista Vreme i Balkanske istraživačke mreže - BIRN

Moderator: Dragana Bjelica, zamenik člana UNS-a u Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara

Skup će otvoriti predsednik DNV-UNS, Predrag Rava.

Kontakt telefon: 063 1661800

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi