Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  “Kako da napišete interni kodeks dobre novinarske prakse“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

29. 11. 2022.

Autor: UNS Izvor: UNS

“Kako da napišete interni kodeks dobre novinarske prakse“

Savet za štampu održaće danas u 12 sati konferenciju za novinare u Pres centru UNS-a na kojoj će biti predstavljeni interni kodeksi dobre novinarske prakse. Na konferenciji će govoriti: Vladimira Dorčova Valtnerova (Storyteller), Nebojša Trifunović (Lozničke novosti), Ljiljana Zurovac, medijska ekspertkinja i Gordana Novaković, generalna sekretarka Saveta za štampu.

Savet za štampu je 2021. godine sproveo istraživanje o tome da li mediji u Srbiji imaju interne etičke novinarske kodekse, koliko su im oni važni i da li su spremni da ih usvoje i primenjuju. Na osnovu rezultata istraživanja, sedam medija je, uz pomoć Saveta za štampu, ove godine izradilo interna etička pravila.

Nove interne kodekse sada imaju: agencija Beta, Loznične novosti, Sremske novine, portali Magločistač, Storyteller, Media i reform centar Niš, kao i TV Info puls Vranje.

Predstvanici dva lokalna medija i ekspertkinja govoriće o svojim iskustivma na izradi dokumenata i važnosti odgovora na određene etičke dileme, kako bi ohrabrili kolege da, u skladu sa svojm potrebama, izrade set principa ili dokumenata o uređivačkoj politici i dobroj novinarskoj praksi, u skladu sa Kodeksom novinara Srbije.  

Izrada internih kodeksa dobre novinarske prakse jedna je od aktivnosti Akcionog plana za implementaciju medijske strategije za period 2020-2025. godine i realizovana je uz finansijsku podršku Misije OEBS-a u Srbiji. 

Direktan prenos događaja možete pratiti preko Jutjub kanala Press centra UNS-a.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi