Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  „Beli božur“ Gordani Đorić, a „Crni“ Aljbinu Kurtiju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

01. 12. 2022.

Autor: J. Marković Izvor: UNS

„Beli božur“ Gordani Đorić, a „Crni“ Aljbinu Kurtiju

Priznanje „Beli božur“ za najbolju saradnju sa medijima, po odluci novinara, članova Udruženje novinara Srbije na Kosovu, ove godine je pripalo predsednici Udruženja poslovnih žena „Avenija” Gordani Đorić. „Crni božur“ za najlošiju saradnju sa novinarima dobio je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Temrmin uručenja „Belog“ i „Crnog božura“ biće naknadno objavljen.

Novinari, članovi Udruženja novinara Srbije na Kosovu glasali su internetom, a ove godine je u konkurenciji bilo 12 kandidata za „Beli ” i devet kandidata za „Crni božur”.

 

Od političkih funkcionera jedino je predsednik Opštine Peć Gazmend Muhadžeri nominovan za najbolju saradnju sa medijima.

Za „Beli božur“ među kandidatima je bio i kulturni stvalarac i autor desetak monografija Stanislav Kojić, kao i protojerej Stevo Mitrić iz novobrdske parohije.

Iz akademske sfere nominovani za najbolju saradnju sa medijima bili su direktor Akademije kosovsko-metohijske prof. dr Milan Mišić, rektor Prištinskog Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici prof. dr Nebojša Arsić, kao i profesor Univerziteta u Južnoj Mitrovici i politički analitičar Nedžmedin Spahiu.

Među kandidatima koji su se istakli u pozitivnoj komunikaciji sa medijima bili su i direktor Zdravstvenog centra Kosovska Mitrovica Zlatan Elek i direktorka Nacionalne službe za zapošljavanje Kosova i Metohije Verica Ćeranić.

 

Pored Kurtija, za „Crni božur” je nominovan i njegov zamenik Besnik Bisljimi, kao i celokupna Vlada Kosova.

Među kandidatima za plaketu za najlošiju saradnju sa novinarima ponovo se našla Srpska lista, a pojedinačno su nominovani njen predsednik Goran Rakić i potpredsednik Igor Simić.

Gradonačelnik opštine Kosovska Kamenica Kadri Rahimaj i komandir policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković bili su takođe nominovani za „Crni božur”.

„Beli i Crni božur” ustanovilo je 2014. godine Udruženje novinara Srbije na Kosovu, sa ciljem da ukaže na pozitivne i negativne primere saradnje institucija, pojedinaca i organizacija na Kosovu sa medijima i novinarima.

Dosadašnji dobitnici priznanja „Beli božur” su Opština Gračanica (2014), Pres služba Skupštine Kosova (2015), predsednik Progresivne demokratske stranke Nenad Rašić (2016), direktor NVO Centra za mir i toleranciju Nenad Maksimović (2017), šef Misije OEBS na Kosovu Jan Bratu (2018) i posthumno Oliver Ivanović (2018. godine), koordinatori Resursnog centra za nestala lica Milorad Trifunović i Bajram Ćerkinaj (2019), advokat Dejan A. Vasić (2020) i istoričar Aleksandar Gudžić (2020), direktor OŠ „Miladin Mitić“, u Lapljem Selu Ljubiša Karadžić (2021).

Dobitnici plakete „Crni božur” su Opština Parteš – Pasjane (2014), Opština Štrpce (2015), zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović (2016), Srpska lista (2017. i 2018. godine), Skupština Kosova (2019), direktor Kliničko bolničkog centra Priština sa sedištem u Gračanici Bratislav Lazić (2020), ministar za zajednice i povratak i predsednik Srpske liste Goran Rakić (2021).

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi