Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Advokati odbrane: Ako je NN lice ubilo Ćuruviju, okrivljeni su slobodni; Tužilac Mandić: Zakonito tražim kazne od po 40 godina zatvora
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

06. 12. 2022.

Autor: D. Bjelica Izvor: UNS

Advokati odbrane: Ako je NN lice ubilo Ćuruviju, okrivljeni su slobodni; Tužilac Mandić: Zakonito tražim kazne od po 40 godina zatvora

Drugog dana javne sednice Apelacionog suda u Beogradu koja se održava po žalbama na presudu za ubistvo Slavka Ćuruvije, izdavača Dnevnog telegrafa i Evropljanina, i advokati osuđenih kritikovali su zaključak suda da je počinilac NN lice.

Prvog dana rasprave presudu je „napao“ zamenik tužioca za organizovani kriminal Milenko Mandić rečima da ima sasvim dovoljno dokaza za osudu Miroslava Kuraka koji je u bekstvu, kao izvršioca, pomagača Ratka Romića i organizatora Milana Radonjića i Radomira Markovića, vodećih ljudi službe Državne bezbednosti u vreme ubistva Ćuruvije.

Iako su se tužilac i odbrana složili da je prvostepeni sud prekoračio nadležnosti navodeći da je NN lice ubilo Ćuruviju, rasprava je produbljena kada je u pitanju žalba na visinu kazne.

Tužilac je u žalbi tražio da kazna bude maksimalna, 40 godina, dok je advokat prvookrivljenog Radomira Markovića, nekadašnjeg šefa Državne bezbednosti, rekao da zahtevana kazna zatvora ne može biti veća od 15 godina. 

I tužilac u ovom postupku juče i Markovićev advokat Vladimir Marinkov danas tražili su od Apelacionog suda da otvori pretres kako bi se izveli dokazi koji i jednoj i drugoj strani treba da omoguće da dokažu svoje tvrdnje.

NN ubica u presudi

„Krivice Radomira Markovića nema“, rekao je na početku Marinkov.

Istakao je da krivično delo koje se stavlja na teret Markoviću „nije postojalo tada“ , da je „pojam organizovane kriminalne grupe uveden 2005. godine“ i da sud pred kojim je suđeno za ubistvo Ćuruvije, Posebno odeljenje Višeg suda za organizovani kriminal, nije za to nadležan.

Ovaj advokat se pozvao na Evropsku konvenciju o zaštiti ljudskih prava i sloboda za svog branjenika i u više navrata ukazivao sudu kako će, ako bude osuđujuća, presuda biti štetna po pravosuđe u Srbiji i da će se naći pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Pošto poto doneta presuda, kazao je Marinkov, bez dokaza o krivici bila bi „Pirova pobeda“.

Marinkov je govorio da u prvostepenoj presudi kojom su četvorica okrivljenih osuđena na ukupno 100 godina zatvora, sud uvodi novo, NN lice, ali ne navodi iz kojih dokaza.

„Ako je izvršilac NN lice, kako je sud odlučio, mogao je samo da oslobodi okrivljene“, zaključio je Marinkov.

On je prigovorio i da su izveštaji baznih stanica mobilnih operatera na osnovu kojih je utvrđeno kretanje i učestali kontakti na dan Ćuruvijinog ubistva četvorice prvostepeno osuđenih, materijal čiju autentičnost nije moguće ispitati.

Na nezakonitim dokazima, rekao je Marinkov misleći na izveštaje o telefonskoj komunikaciji, ne može se zasnivati presuda.

Da se radi o kompromitovanom materijalu potrkepljivao je time što u dokaznom materijalu nema evidencije o telefonskim razgovorima Stevana Nikčevića, koji je u vreme Ćuruvijinog ubistva bio zamenik Milana Radonjića.

O neposredno nadređenom Radonjiću Nikčević je izjavio da nije poštovao subordinaciju i da je davao usmene naloge koji su bili obavezujući za operativce službe.

Advokat Marinkov je govoreći o ključnim dokazima, telefonskim razgovorima, rekao kako su zakonske obaveze mobilnih operatera bile da posle godinu dana unišite podatke, a da su o telefonskoj komunikaciji četvorice osuđenih ti podaci dobijeni šest, odnosno 12 godina kasnije.

Advokat nekadašnjeg šefa Državne bezbednosti osporavao je i iskaz Milorada Ulemeka Legije u kom je tvrdio da se krajem marta 1999. godine sreo sa Markovićem i da je tada odbio da izvrši nalog po kom bi učestvovao u Ćuruvijinom ubistvu.

„Radomir Marković u potpunosti osporava navode Ulemeka. Nikada sa njim nije razgovarao o Ćuruviji. Nije moguće bilo proveriti navode iz iskaza Ulemeka datog u istrazi jer je odbio da svedoči u glavnom pretresu“, rekao je Marinkov.

Marinkov je govorio kako je Legijina firma „Alfa tim“ bila angažovana na obezbeđenju objekata u vlasništvu Ćuruvije i u jednom momentu samog Ćuruvije, ali da na dan ubistva nije bilo obezbeđenja.

„O ovom konkretnom slučaju nemam nikakvih saznanja, niti konkretnih dokaza“, citirao je Marinkov da je rekao Ulemek Legija o ubistvu Ćuruvije.

Na isti iskaz pozvala se kasnije u svom obraćanju sudu Zora Dobričanin Nikodinović koja je govorila da su nekredibilni svedoci uz Legiju i Miloš i Aleksandar Simović, Dejan Milenković Bagzi...

Nemamo šta da pričamo

Branilac Miroslava Kuraka advokat Stevan Protić rekao je kako u optužnom aktu ima četiri osobe, a da je osuđeno pet „što je u inat zdravoj pameti“.

 

 

„Ne postoji dokaz da je Kurak pucao“, rekao je Protić.

Mišljenje tužioca ne može biti dokaz na osnovu kog će se zasnovati presuda, rekao je advokat jedinog osuđenog koji je u bekstvu.

Na današnjoj javnoj sednici odgovarala je na žalbu tužioca i Zora Dobričanin Nikodinović, branilac Radonjića i Romića.

„Tužilac je uporan da dodaje nove činjenice i konstrukcije. U žalbu ima nov scenario kako se taj događaj dogodio“, rekla je.

Kao i advokat Radomira Markovića kritikovala je zahtev tužioca da sud donese presudu ubicama Slavka Ćuruvije po kojima bi ih kaznio na po 40 godina zatvora,

Za izvršeno krivično delo pre 2001. godine, navela je, tražiti 40 godina, nemamo šta da pričamo, to je više nego mnogo.

„Lično sam poznavala Miroslava Kuraka. Bio je jedan od najlepših momaka u Beogradu. Ne postoji ženska osoba koja ga ne bi upamtila. Da ga pobrka Branka Prpa, to je nemoguće“, navela je Zora Dobričanin osvrnuvši se na svedočenje Ćuruvijine partnerke koja je bila uz njega kada je ubijen.

Ova advokatica je govorila da su osobe koje su pokušale da ubiju Kuraka i Romića tužilaštvu trebalo da budu nepristrasni svedoci.

„Tužiočevi svedoci, najpre Ulemek Legija, ništa nije rekao za moje klijente. To je sve ogovaranje“, navela je.

Nikodinović Dobričain je u sudnici tražila da tužilac jednako kao što je u slučaju Ćuruvija, uloži energiju u rešavanje ubistva advokata Miše Ognjanovića.

Zakonito i dozvoljeno- 40 godina

Tužilac Mandić je tražio reč na samom kraju kako bi obrazložio osnovanost zahteva da okrivljeni budu osuđeni na maksimalne kazne.

„Potpuno je zakonita i dozvoljena kazna od 40 godina“, rekao je Mandić.

Postoji, naveo je, tačno navedeno kada je ukinuta smrtna kazna, kada je uvedena kazna od 40 godina, rekao je i pozvao se na propise.

Sudija Nada Hadži Perić rekla je da će sud ceniti sve što je izneto i da nema potrebe da tužilac obrazlaže dalje svoj zahtev o visini kazne.

Javna sednica Apelacionog suda koja je otvorena po žalbama tužioca i osuđenih za ubistvo Slavka Ćuruvije nastavlja se sutra od 10 sati.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi