Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Prva nagrada „Grafesta“ filmu „Staro Gracko, hronika beščašća”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

08. 12. 2022.

Autor: J. Marković Izvor: UNS- DNKiM

Prva nagrada „Grafesta“ filmu „Staro Gracko, hronika beščašća”

Dokumentarni film „Staro Gracko, hronika beščašća”, autora Nemanje Joksimovića, dobio je prvu nagradu na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma i televizijskih formi "Grafest". Nagrade su juče uručene i Anđelki Ćup, Dejanu Simićeviću, Radmili Miljković i Sonji Ristić.

Na festivalu je prikazana 21 televizijska forma, dok su u revijalnom delu posetioci imali priliku da vidi tri dokumentarna filma.

Novinarka i predsednica žirija Ivana Vanovac je u ime žirija čestitala svim učesnicima festivala, uz zapažanje da su ove godine autori doneli raznovrsnost tema i novinarsku hrabrost.

“Žiri je imao zadovoljstvo da doživi svedočanstva života Srba na Kosovu i Metohiji kroz teme koje sežu od očuvanja kulturnog nasleđa, preko zaštite životne sredine, razorenosti socijalne i gradske infrastrukture, političke satire, do sagledavanja zločina čiji efekti traju do danas. Koliko god da je stvaralaštvo na KiM izloženo pretnjama, direktnoj opasnosti i ugroženosti, predložena autorska dela pokazala su visok nivo građanske svesti i novinarske hrabrosti”, kazala je Vanovac.

Žiri ovogodišnjeg festivala činili su i osnivači festivala “7 veličanstvenih” Svetlana i Zoran Popović, publicista Đorđe Jevtić, kao i  prošlogodišnji pobednik festivala Rastko Šejić. Njihovom odlukom prva nagrada je dodeljena autoru Nemanji Joksimoviću za film “Staro Gracko, hronika beščašća”, koje govori o zločinima nad civilima i kontinuiranim pokušajima ubijanja mogućnosti opstanka u izolovanoj srpskoj sredini.

Nagradu je, u ime Joksimovića, primila novinarka Aleksandra Jovanović i zahvalila se žiriju što je prepoznao važnost ovog dokumentarnog filma.

“Sa Nemanjom sarađujem više do deset godina i sigurna sam da će ova nagrada za njegov prvenac biti podstrek za dalji rad“, rekla je Jovanovićeva.

Specijalna nagrada dodeljena je reditelju i autoru Dejanu Simićeviću koji je u prijavljenom  omnibus radu “I mi imamo pravo na život” pokazao vizuelno bogatstvo i originalni profesionalni autorski pristup baveći se potresnom svakodnevicom porodica dece sa smetnjama u razvoju.

„Trudiću se da i u budućnosti radim na tako dobrim stvarima. Bilo mi je zadovoljstvo da budem usesnik na Grafestu“, rekao je Simićević.

Druga nagrada pripala je Radmili Miljković i Sonji Ristić za originalni koncept mini – serijala “Kosovske niti” koji donosi dramaturšku inovaciju na temu očuvanja nematerijalnog nasleđa, dokazujući duboko građansku tradiciju i kulturu življenja Srba na Kosovu i Metohiji. Ovaj serijal namenjen je deci i mladima i kulturno - obrazovnog je karaktera.

Treću nagradu žiri je dodelio Anđelki Ćup za rad “Svaki grob je jedna mala crkva”. U obrazloženju žirija navodi se da je autorka Đup uspela da minimalističkim vizuelnim izrazom, te neupitnom uverljivošću i autoritetom profesorke Mitre Reljić, analitički reaktuelizuje temu skrnavljenja pravoslavnih grobalja na Kosovu i Metohiji.

Ćup se zahvalila profesorki Reljić koja je, kako kaže, u filmu ukazala na ono što možemo učiniti kako bi spomenici na KiM bili u boljem stanju nego danas.

“Da nije bilo hrabrosti i rečitosti prof. Reljić, ne bih sa ekipom postigla ovo. Uspela je da nam pokaže da je svako groblje jedna mala crkva. Ovom prilikom bih da profesorka Reljić na kraju kaže, nemojmo da čekamo da neko drugi radi umesto nas. Groblja su nam u lošem stanju, ali mnogo toga zavisi od nas”, istakla je Ćup.

Ovogodišnji "Grafest", pod sloganom "Posle" završen je prikazivanjem filma "Put u nepoznato" Nenada Jurišića.

Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi "Grafest" tradicionalno organizuje Dom kulture "Gračanica" uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi