Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Intervju sa višestrukim silovateljem uklonjen sa sajta Informera, a na Jutjubu još uvek dostupan
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

14. 12. 2022.

Autor: A. Ničić Izvor: UNS

Intervju sa višestrukim silovateljem uklonjen sa sajta Informera, a na Jutjubu još uvek dostupan

Nakon pet protesta ispred redakcije Informera, reagovanja novinarskih udruženja i odluke Saveta za štampu da je u intervjuu sa višestrukim silovateljem Igorom Miloševićem prekršeno šest tačaka Kodeksa novinara Srbije, sporan sadržaj još uvek nije uklonjen sa Jutjub kanala ove medijske kuće, kao ni portala Alo i Blic, na kojima je tekst prenesen. Međutim, iako iz Informera kažu da je objavljivanje ovog intervjua u javnom interesu, teksta na ovom portalu trenutno nema.

Generalna sekretarka Saveta za štampu Gordana Novaković kaže da je bilo očekivano i normalno da Informer u potpunosti ukloni intervju nakon reakcije javnosti i Saveta za štampu iako odluka Komisije za žalbe ne obavezuje redakciju da izbriše sadržaj u kome je ustanovljeno kršenje Kodeksa. 

Novaković podseća da Informer nije prihvatio nadležnost Saveta za štampu i da nije u obavezi da objavi odluku Komisije za žalbe, ali dodaje da je normalno da Informer preduzme nešto nakon javne opomene.

„Pretpostavljam da misle da su sve to završili tako što su tog čoveka prijavili za pretnje novinarki. To što intervju nije uklonjen meni pokazuje da oni ne misle da su uradili bilo šta loše“, rekla je Novaković.

Uprkos tome što se niko nije žalio na portale Alo i Blic, generalna sekretarka Saveta za štampu ističe da ove medijske kuće, poput Informera, snose odgovornost za objavljeni sadržaj.

„Prenošenje teksta ili video-snimka podrazumeva da uredništvo stoji iza odluke da ovaj sadržaj bude objavljen u njihovom izdanju. Kada odlučujemo o žalbama u ovakvim slučajevima, redakcije nam neretko odgovore ′mi smo to samo preneli′. A mi ih u odluci svaki put podsetimo da su mediji po Kodeksu odgovorni za sadržaj koji prenose, jer je to rezultat uredničke odluke“, ističe Novaković.

 

Gde se podvlači „crvena linija“ za nepoštovanje profesionalnih standarda

Nakon intervjua sa višestrukim silovateljem objavljenog u dnevnom listu Informer, u medijima u Srbiji objavljeno je nekoliko tekstova u kojima se doslovno opisuje nasilje prema ženama ili se o osuđenima za nasilje izveštava afirmativno.

Iz Ženske solidarnosti podsetili su da se u tekstovima objavljenim na portalima Blic.rs i Nova.rs evociraju detalji nasilja prema ženama, dok je na pretprošlom zasedanju Komisija za žalbe utvrdila kršenje Kodeksa u invervjuu Glasa javnosti sa čovekom koji je pravosnažno osuđen za nasilje u porodici, a koji sve vreme za nasilje u porodici neosnovano optužuje svoju bivšu suprugu.

Novaković je rekla da je teško predvideti može li intervju sa višestrukim silovateljem biti „crvena linija“ koja bi smanjila prag tolerancije na neetičko i neprofesionalno izveštavanje.

„Kada uporedite kako se o takvim stvarima izveštavalo pre sedam-osam godina sa time kako se izveštava danas, vi vidite da se ta lestvica neprestano podiže i da to postaje sve gore. Sve je više odvratnih detalja i sve je krvavije i brutalnije, bez poštovanja žrtve, njenog dostojanstva, intime i privatnosti“, istakla je Novaković.

Događaj za koji je Novaković mislila da bi mogao da dovede do preokreta u tolerisanju neetičkog izveštavanja bilo je objavljivanje iskaza „Malčanskog berberina“ iz istrage,  o tme kako je mučio i silovao devojčicu koju je oteo.

„To je, verovatno, bilo nešto najstrašnije što je do tada objavljeno u našim medijima i reakcije javnosti su bile veoma burne. Mislila sam da je to ta crvena linija posle koje mora nešto da se popravi. Neko vreme su mediji možda i malo više vodili računa, ali onda he objavljen intervju sa serijskim silovateljem. Teško je predvideti da li će ubuduće ponovo biti tako drastičnih slučajeva“, navela je generalna sekretarka Saveta za štampu.

Ipak, Novaković je istakla da je prijatno iznenađena reakcijom javnosti koju vidi kao znak da ljudi nisu ravnodušni prema neetičnom izveštavanju.

„Prijatno sam iznenađena reakcijom javnosti i to vidim kao znak da nismo nemi na takve stvari. Bilo je burnih reagovanja i protesta, a sve to uliva nadu da deo javnosti nije prihvatio ovakav način izveštavanja kao nešto što se podrazumeva“, dodala je Novaković.

Redakciji Informera juče smo poslali pitanje zbog čega su uklonili intervju, s obzirom na to da su isticali da je tekst objavljen u javnom interesu. Odgovor do danas u podne nismo dobili.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi