Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Diskusije o bezbednosti novinara na konferenciji MFRR-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

06. 02. 2023. EFJ (European Federation of Journalists)

Autor: UNS/EFJ Izvor: UNS/EFJ

Diskusije o bezbednosti novinara na konferenciji MFRR-a

Sloboda medija brz odgovor (MFRR) organizuje onlajn konferenciju o bezbednosti novinara, vladavini prava i SLAP tužbama. Ova onlajn konferencija će se održati u periodu od 29. do 31. marta.

Novinari će preko Zuma i Jutjub kanala moći da prate niz panel diskusija i intervjua sa novinarima stručnjacima za slobodu medija, kreatorima politike i drugim zainteresovanim stranama koje se bore za slobodu štampe.

Prvog dana raspravljaće se o bezbednosti novinara, a centralna tema biće rat Rusije i Ukrajine. 

Kako navode iz Evropske federacije novinara, Evropa je sve manje bezbedna za izveštavanje novinara. 

Od onlajn napada do fizičkog nasilja, pretnje su, kako navode iz MFRR-a, u porastu. Zbog toga će središte diskusije prvog dana biti i inicijative za podršku novinarima u egzilu, izveštavanje iz zone sukoba, nadzor, kao i špijunski softveri i uznemiravanje u redakciji.

Kao pretnja nezavisnosti novinara izdvajaju se i SLAP tužbe, te će njima biti posvećen drugi dan konferencije.

"Strateški sporovi predstavljaju veliku pretnju nezavisnim medijima širom kontinenta, posebno u zemljama u kojima je vladavina prava najslabija i podložna zloupotrebama. Do sada su partneri za praćenje MFRR-a zabeležili ukupno 113 SLAPP-a o mapiranju slobode medija od 2014. – naglašavajući sveprisutnu pretnju koju ovo pitanje predstavlja za slobodu štampe. Drugi dan samita će osvetliti ove teme dok stručnjaci raspravljaju o inicijativama za suzbijanje SLAPP-a, nekažnjivosti za zločine protiv novinara i zakonima o dezinformacijama", navode iz EFJ-a.

Panelisti će o raznim mehanizmima gušenja slobode medija razgovarati trećeg dana konferencije.

Pluralizam medija, transparentnost vlasništva i zloupotreba državnih budžeta za finansiranje klijentelističkih medija će biti samo neki od aspekata ove teme o kojima će se raspravljati. Panelisti će govoriti i o efikasnosti Zakona o slobodi medija Evropske unije u ovom domenu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi