Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Štrajk zaposlenih u „Somborskim novinama“ obustavljen, problemi ostali
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

24. 03. 2023.

Autor: A. Ničić Izvor: UNS

Štrajk zaposlenih u „Somborskim novinama“ obustavljen, problemi ostali

Novi broj Somborskih je jutros izašao, štrajk je obustavljen, a direktor ove medijske kuće Srđan Vučurević je juče zaposlenima isplatio u gotovini novac koji im firma duguje kao zaostalu neto zaradu za januar. Ipak, novinarka ovog lista Simana Matković je, kako kaže za UNS, odbila da uzme novac od Vučurevića kao fizičkog lica, jer smatra da time nije ispunjen štrajkački zahtev - da firma zaposlenima na žiro račun isplati zaostale zarade.

 

Matković je dodala da im je ponuđeno da potpišu ugovore o isplati novca na ovaj način sve dok je firma u blokadi, ali da je ona to odbila.

„Nisam ništa potpisala i nisam nikakav novac uzela. Štrajk, što se mene tiče, može da prestane tek kada firma ispuni zahtev – isplati zaostalu zaradu za januar na naš tekući račun. Nisam pravnik i za mene je plata samo ono što mi firma uplati, i ne priznajem nikakve ugovore i pozajmice“, rekla je.

Zbog toga što smatra da zahtevi zaposlenih nisu ispunjeni, Matković je, kako kaže, i dalje nastoji da ispunjava samo minimum uslova rada.

„Danas sam na sastanku rekla urednici da neću pisati i da i dalje radim minimalno, jer je za mene štrajk nije obustavljen“, dodala je.

Predsednica štrajkačkog odbora i novinarka ovog nedeljnika Danijela Aksić Mirčeta kaže za UNS da nije bila saglasna sa time da se štrajk prekine, ali da je potpisala odluku o prekidu obustave rada, kada je videla da većina zaposlenih to želi. Dodala je da ni ona nije potpisala ugovor koji im je ponuđen.

Srđan Vučurević je za sajt UNS-a rekao  da on nije pravio ugovor već da je u pitanju interni dokument koji su pripremili u redakciji. Novac je, kaže, plaćao u gotovini jer je juče bila blokada računa Somborskih novina. Bilo mu je, kako dodaje, važno da zaposleni imaju isplaćene zarade.

„Nijedan ugovor nisam napravio. Ja sam došao i doneo pare.  Oni su tamo u redakciji pravili ugovore i ko je želeo da ih potpiše, to je učinio. Ko nije hteo, nije potpisao. Ugovor nisam ni video. Potpisao sam ono što su oni tamo napravili sami između sebe, interno. Nisam tražio ni od koga bilo šta. Došao sam i doneo ljudima platu i ne kasni više ništa. Svi su doprinosi plaćeni prošle nedelje“, rekao je Vučurević.

Dodao je da će novinarki koja je odbila da primi novac u gotovini uplatiti sredstva na tekući račun sa žiro računa neke druge firme.

„Jedna devojka je odbila novac i htela je da konsultuje advokate. Ima pravo na to. Njoj ću pustiti sa nekog drugog računa, asignacijom, u ponedeljak. Biće rešena situacija i sa tom jednom devojkom, koja je napravila problem. Pa valjda je najbitnije da dobije platu da može da živi “, rekao je.

Inače, račun „Somborskih novina“ je ponovo u blokadi od 17. marta. Vučurević kaže da planira da „Somborske novine“, sa sedam decenija dugom tradiciom, nastave da izlaze i da je za opstanak firme bitna dobra volja.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi