Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  UNICEF Srbija u Preporukama za izveštavanje o masovnim pucnjavama: Nemojte da inspirišete imitatora i dodatno traumatizuje preživele, porodice i zajednicu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

08. 05. 2023.

Autor: D.B. Izvor: UNS

UNICEF Srbija u Preporukama za izveštavanje o masovnim pucnjavama: Nemojte da inspirišete imitatora i dodatno traumatizuje preživele, porodice i zajednicu

U Preporukama za izveštavanje o masovnim pucnjavama koje je UNICEF-ova kancelarija u Srbiji dostavila Udruženju novinara Srbije (UNS) piše da način na koji mediji izveštavaju o masovnom nasilju, nasilju u porodici, samoubistvu može da utiče na druge ljude i preporučeno je da se što manje izveštava o samim počiniocima.

„Drugi mogu da se identifikuju sa njima ili dobiju inspiraciju“, piše u Preporukama.

Jedna od preporuka medijima je da fotografiju počinilaca ne objavljuju pored fotografije žrtve.
 
„Nemojte izveštavati o događaju pojednostavljeno ili senzacionalistički jer to može da da podsticaj ljudima koji žele negativan publicitet“, jedna je od preporuka.

Među posledicama štetnog izveštavanja nevedena je mogućnost inspirisanja imitatora koji u počiniocu vide uzor ili heroja.

„Odgovornim izveštavanjem može da se smanji rizik“, piše u UNICEF-ovim Preporukama.

Kao korist po zajednicu koje ima odgovorno izveštavanje u Preporukama je, između ostalog, istaknuto da se na taj način „pruža uteha preživelima, porodicama, zajednicama, uključujući i porodicu počinioca“.

Odgovorno izveštavanje podstiče ljude, piše u UNICEF Preporukama, da potraže pomoć sebi ili drugima u slučaju povišenog rizika od štetnih postupaka.

Na kraju je objavljen poziv da se za pomoć zbog emotivne patnje i/ili suicidalnih misli pozove broj za pomoć 116 111 (NADEL) i poseti sajt svejeok.rs.

Pogledajte Preporuke UNICEF-a u dokumentu:

 

Novinarka An Mari Ćurlić apelovala je na svoje koleginice i kolege, a posebno na glavne i odgovorne urednike, kao i na urednike rubrike hronika, da o tragedijama izveštavaju na profesionalan način.

Takođe, ona je u okviru inicijative @zatebevaznoje istakla kontakte za besplatnu psihološku podršku:

 

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi