Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Advokat Lakićević: Ustavni sud neovlašćeno postupio u slučaju otpuštenih novinara Politike
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

26. 05. 2023.

Autor: Slađana Dimitrijević Izvor: UNS

Advokat Lakićević: Ustavni sud neovlašćeno postupio u slučaju otpuštenih novinara Politike

Politika šest godina odbija da sprovede pravosnažnu presudu o vraćanju na posao nezakonito otpuštenih novinara 2010. godine, ali se žali Ustavnom sudu zbog „povrede prava na pravično suđenje“. I to nakon što su neki od nezakonito otpuštenih radnika uspeli da naplate naknadu za izgubljenu zaradu od Politike, rečeno je na konferenciji u Pres centru UNS-a, koju su organizovali otpušteni novinari Politike.

Novinar Dragan Torlaković je 2010. godine dobio otkaz u Politici kao tehnološki višak. Sedamnaest kolega Dragana Torlakovića, od kojih 10 novinara, nisu potpisali saglasnost da budu tehnološki višak, a među njima i Svetlana Vasović Mekina, dobitnica Politikine nagrade za najboljeg novinara 2007. i Specijalne povelje Udruženja novinara Srbije za profesionalni podvig i razvoj novinarstva bez granica 2008. godine.

Pošto nisu pristali da dobrovoljno „postanu višak“, oni su dobili manje otpremnine za razliku od 75 kolega koji su se saglasili da postanu „tehnološki višak“.

UNS organizovao skup podrške otpuštenim novinarima

Pre 14 godina povodom otkaza novinarima Politike UNS je organizovao skup podrške na kome su učestvovali ugledni novinari i javne ličnosti Slavoljub Đukić, Dragoljub Žarković, Jovo Ćuruvija, Zaharije Trnavčević, Olivera Kovačević, Aleksandar Mandić, Emir Kusturica, Boško Mijatović i Slobodan Stojićević, kao i poznati američki novinar i dugogodišnji dopisnik »Njujork tajmsa« iz Beograda Dejvid Bajdner upozorili da se radi o nezakonitim odlukama. 

Neki od njih tužili su Politiku i brojnim pravosnažnim presudama svih instanci redovnih sudova presuđeno je da su nezakonito otpušteni i da moraju biti vraćeni na posao. Rukovodstvo Politike odbija, u nekim slučajevima i više od šest godina da ih vrati na posao.

Novčana kažnjavanja Politike posle neosnovanih, a ponekad i apsurdnih prigovora i žalbi često nisu sprovedena. Podnete su i krivične prijave protiv direktorke zbog neizvršenja pravosnažne sudske odluke, ali i one već četiri godine stoje u tužilaštvu, bez izgleda na skoro utuženje, ako do njega uopšte i dođe

U pravnom galimatijasu, koji traje skoro 14 godinu, od osnovnog, preko Apelacionog, Vrhovnog i Ustavnog suda, u februaru ove godine, posle žalbe Kompanije Politika, Ustavi sud je doneo odluku da je Politici povređeno pravo na pravično suđenje, a Vrhovnom sudu je naloženo da  ponovo odlučuje o reviziji.

„Mislim da je donošenjem te odluke Ustavni sud izašao iz okvira svojih nadležnosti  i neovlašćeno postupao. Odluka ima nesagledive posledice za tužene i sve novinare koji su istom prilikom dobili otkaz, ali i za sve zaposlene koje bi poslodavac doveo u sličnu situaciju. Zasnovana je na pretpostavci koja nema oslon u činjenicama i dokazima u sprovedenom parničnom postupku.

Ova odluka afirmiše samo kompanijski interes, podržava poslodavca u njegovom nezakonitom i diskriminatornom postupku. Ovakvom odlukom može se osporiti presuda bilo kog suda u bilo kom postupku, što vodi urušavanju pravnog sistema i izaziva potpunu pravnu nesigurnost“, izjavio je na konferenciji za novinare Zoran Lakićević, advokat.

Advokat Lakićević smatra da je ključ za razumevanje odluke Ustavnog suda, to što su neki od zaposlenih upeli da naplati naknade za izgubljene zarade od Politike. 

„Politiku 13 godina nije zanimala sudbina kolega, već bliska naplata štete čiji je iznos zbog broja poverilaca i godina za koje se računa zaista velik.

Politika neće da prihvati da je tu štetu sama prouzrokovala, već tvrdi da se zahtevima za naknadu njoj nanosi višemilionska šteta. I sada je našla razumevanje u Ustavnom sudu koji kroz fraze o pravičnom suđenju i pravu na obrazloženu sudsku odluku, a na osnovu neosnovane pretpostavke i neproverene spekulacije o proverljivim činjenicama, praktično presuđuje u korist Politike suprotno odlukama redovnih sudova“, zaključuje Lakićević.

Da je Ustavni sud izašao iz okvira svojih nadležnosti slaže se i Zoran Ivošević, ranije sudija Vrhovnog suda i profesor Pravnog fakulteta Univerziteta Union u Beogradu navodeći da je Ustavi sud na sopstvenu inicijativu uklonio odredbe o zabrani vansudskog preispitivanja sudskih odluka, čime je legalizovana namera da Ustavni sud bude jači od Ustava.

Odbačena, pa usvojena ustavna žalba Politike

„Ja sam imala uvid u spise predmeta i na kraju spisa našla sam rešenje o odbacivanju Politikine ustavne žalbe iz 2018. godine. To je predlog rešenja o kome je odlučivalo veće od troje sudija i tim rešenjem se odbacuje Politikina žalba. Međutim,  volšebno taj predmet bez traga u spisu prelazi u veliko veće gde odlučuje osam sudija, a među njima su i Miroslav Nikolić i dr Milan Škulić, iz veća koje je prethodno odbacilo žalbu. I oni odlučuju da usvoje Politikinu žalbu. Želela sam da vidim da li je neko imao izdvojeno mišljenje i kako su glasali. Toga u spisu nema“, rekla je na konferenciji Svetlana Vasović Mekina. 

Milan Antonijević, stručnjak za ljudska prava reko je da Ustavni sud ovom odlukom „nekako narušava jedinstvo pravnog sistema“ i da ove odredbe vode ka tome da nemamo pravnu izvesnost.

„Pravo na pravično suđenje je jedno od osnovnih ljudskih prava, garantovano i našim Ustavom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Verujem da će sa ovakvim slučajem moći da se izađe pred Evropski sud za ljudska prava samo zbog dužine suđenja, odnosno suđenja u razumnom roku.

U ovom trenutku imate Vrhovni sud koji je zainteresovan da ovakvu praksu prekine, jer donošenjem pravosnažnih presuda ne zatvarate taj krug, već se ulazi u novi krug koji je prilično nesiguran. U praksi smo primetili da se uvek pojedinac skrajne, a preduzeće koje ima dovoljnu zaštitu, više štiti od samog pojedinca. To je nedopustivo“, rako je Antonijević dodajući da je obaveza suda da zaštiti pojedinca, a ova odluka je „poprilično politička“.

Filip Švarm, urednik u nedeljniku „Vreme“ rekao je da se ovaj problem tiče svih naših egzistencija, zbog nemogućnosti da se u državi dospe do elementarne pravde.

„Prosto je neverovatno da jedan proces traje 14 godina, neverovatno je ponašanje Ustavnog suda i iz toga proizilaze konsekvence koje nikoga od nas ne mogu umiriti niti nam uliti spokoj“, naveo je Švarm. 

Svetlana Vasović Mekina, složila se da je ovo mnogo širi problem od „18 obespravljenih radnika“

„Politika u ustavnoj žalbi traži i 'ujednačavanje sudske prakse', iako se radi o desetak odvojenih procesa, od kojih je svaki imao svoj poseban tok i razloge. Ako se ozakoni ovakva praksa, onda mogu da strepe svi zaposleni u državi ako dođu u situaciju u kakvoj smo mi,  ukoliko se nađu suočeni sa poslodavcem koji je dovoljno moćan ili blizak sa vrhom ove države, zbog čega svako može ostati bez osnovnih, zakonima i ustavom garantovanih prava,« naglasila je Svetlana Vasović Mekina.

Komentari (2)

ostavi komentar
sub

03.06.

2023.

U sporu sam već trinaest leta! [neregistrovani] u 10:07

Sramota, za radno pravo i Politiku...

Već trinaest godina vodim radni spor sa Politikom N&M. Dva puta sam dobio prvostepenu presudu Prvog osnovnog suda. U medjuvremenu se ispostavilo da sam izgubio spor, a da moj advokat, sudija, niti ja o tome nismo obavešteni! Nametnuli su mi izvršitelja da platim sudske troškove, o kojima mogu samo da sanjam... Iako su mi sudija i moj pravobranilac rekli da je spor još u toku: duboko sam razočaran!

Odgovori
ned

28.05.

2023.

Srđan Ilić Gremlin [neregistrovani] u 10:21

Šta to beše "Politika" ?

U Politici sam počeo davne polovine 80-ih godina...
Bila je to svojevrsna škola novinske fotografije sastavljena od starih asova "Politike" i "Ilustrovane Politike" pod čijimbudnim okom je potekla ekipa nalboljih svetskih agencijskih foto-reportera, neću navoditi imena da nekog ne zaboravim.

Bila je čast reći da radiš za "Politiku", a onda su došle 90-e...rasturila se foto služba, arhiva negativa je završila sa šutom kad se na drugom spratu pravio TV studio.

Za poslovne poteze "Politike" poslednjih godina nemam ni trunku razumevanja - najstarija novinska kuća je ostala bez foto-službe, fotoreportera i urednika fotografije što je svojevrstan skandal bez presedana.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi