Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Evropski ekonomski i socijalni komitet: Savković da bude pušten na slobodu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

05. 06. 2023.

Autor: A.N. Izvor: UNS

Evropski ekonomski i socijalni komitet: Savković da bude pušten na slobodu

Predsednik Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta (EESC) Oliver Ropke i predsednik Sektora za spoljne odnose ovog savetodavnog tela Dimitris Dimitriadis osudili su hapšenje novinara Boška Savkovića za koga se sumnja da je nosio transparent na kome je bila lutka „obešenog predsednika Srbije Aleksandra Vučića“.

„Duboko smo zabrinuti zbog nedavnih dešavanja u Srbiji gde su srpske vlasti nakon mirnih protesta u Beogradu pritvorile gospodina Savkovića, kopredsedavajućeg Zajedničkog konsultativnog komiteta EU-Srbija. Ustav Republike Srbije garantuje pravo na slobodu okupljanja i slobodu izražavanja svim građanima Srbije“, navodi se u saopštenju.

Iz EESC-a dodaju da Komitet ne odobrava bilo koji oblik govora mržnje ili govora koji podstiče nasilje, ali sloboda govora i okupljanja ne može i ne treba da bude ugrožena, čak i ako nečije mišljenje nije u skladu sa stavovima Vlade.

Dimitriadis i Ropke pozivaju srpske vlasti da propisno istraže slučaj i hitno puste Savkovića na slobodu.

„EESC je tokom godina izgradio bogate i uspešne veze sa srpskim civilnim društvom, koje smatramo bogatstvom Srbije na njenom putu ka EU. Stoga najoštrije osuđujemo hapšenje gospodina Boška Savkovića. Znamo ga kao čoveka od uverenja i integriteta, čiji su glavni ciljevi dobrobit i prosperitet njegove zemlje“, navodi se u saopštenju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi