Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  UNS pisao Maji Sever: Pomozite da Svetlana Vukmirović slobodno radi svoj posao
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

13. 07. 2023.

Izvor: UNS

UNS pisao Maji Sever: Pomozite da Svetlana Vukmirović slobodno radi svoj posao

Udruženje novinara Srbije (UNS) poslalo je danas predsednici Evropske federacije novinara (EFJ) Maji Sever pismo u kojem je obaveštava o slučaju novinarke RTS-a Svetlane Vukmirović kojoj je zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju.

UNS je Maju Sever zamolio za podršku i reakciju EFJ-a, kako bismo koleginici Vukmirović pomogli da ubuduće slobodno obavlja svoj posao.


Pismo Maji Sever prenosimo u celosti.

Evropska federacija novinara

Maji Sever, predsednici


Poštovana gospođo Sever,

Udruženje novinara Srbije (UNS) želi da Vas obavesti o slučaju naše koleginice Svetlane Vukmirović kojoj je od 2021. godine zabranjeno da uđe na KiM i slobodno obavlja svoj posao. Vukmirović je novinarka Radio-televizije Srbije i od 1997. godine radi reportaže i emisije sa teritorije Kosova i Metohije.

Koleginici Vukmirović grubo je uskraćeno pravo na slobodu kretanja, kao i na slobodno obavljanje posla, pa Vas ovim putem molimo da kao predsednica Evropske federacije novinara podržite koleginicu Vukmirović i reagujete na odnos kosovskih vlasti prema njoj, kako bismo joj zajedničkim snagama pomogli da ostvari svoja prava i nastavi da radi novinarski posao.

Svetlana Vukmirović je urednica emisije “Pravo na sutra”, koja se emituje na Javnom servisu (RTS), a u serijalu o Kosovu i Metohiji upoznaje publiku pretežno sa aktuelnim događajima i prilikama u kojima živi srpsko stanovništvo.

Urednica je i ciklusa emisija „Pravo na sutra – specijal“, koji je posvećen interno raseljenim osobama sa Kosova i Metohije, odnosno podršci koju im kroz projekat pruža Evropska unija, a čija realizacija je otežana jer autorki nije dozvoljen ulazak na Kosovo i Metohiju.

Prvi problemi javili su se 2018. godine kada su krenula zadržavanja na prelazima u trajanju od pola sata do sat vremena. Marta meseca te godine, ekipu emisije “Pravo na sutra” koja je u Peći snimala reportažu o uzurpiranoj imovini Srba, sa još petoro advokata koji su radili u okviru projekta EU „Besplatna pravna pomoć“, privela je kosovska policija. Tada su svi pretreseni, legitimisani i pet sati saslušavani.

Uprkos poteškoćama na koje je nailazila ekipa, serijal je uspešno tekao. Međutim, februara 2021. godine, nakon četiri dana čekanja na administrativnom prelazu Jarinje, ekipi ove emisije je saopšteno da ne može da uđe na Kosovo i Metohiju jer, navodno, nije dostavila zahtev Prištini preko oficira za vezu Dejana Pavićevića.


Prema podacima o sporazumima u Briselu, a na osnovu Sporazuma o zvaničnim posetama – pravilo o najavi ulaska odnosi se samo na dve kategorije zvaničnika, među kojima nisu novinari.

Novinarki RTS-a ulazak je ponovo zabranjen 26. i 27. decembra prošle godine. Svetlani Vukmirović je tada rečeno da ne može da uđe na Kosovo i Metohiju „zbog situacije“, dok je ostalim članovima ekipe ulazak dozvoljen. Tom prilikom joj je policajac na administrativnom prelazu pokazao pravac i rekao 'Izađite iz 'zemlje''.

Iz Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije su Svetlani Vukmirović rekli da je njihov direktor Petar Petković, za vreme dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, pokazao dokument o zabrani ulaska šefu prištinskog pregovaračkog tima Besniku Bisljimiju, ali da je on, pred posrednikom u dijalogu Miroslavom Lajčakom, ovaj dokument bacio na pod, poručiviši da ga ne zanima.

Nakon ovog slučaja, Kancelarija za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa Prištinom, u saradnji sa Kancelarijom za KiM, poslala je obaveštenje Misiji Evropske unije da Vukmirović planira da 1. maja poseti Kosovo i Metohiju, uz podsećanje da joj prištinske institucije jednostrano i protivpravno zabranjuju ulazak na KiM.

Prestavnici Misije EU su, kako navode iz Kancelarije za KiM, u odgovoru naveli da će novinarki Vukmirović biti omogućen ulazak na Kosovo i Metohiju, kao i da će izaslanik misije EU biti na administrativnom prelazu kako bi ispratio čitav slučaj.

Međutim, to se nije dogodilo. Jednostranom odlukom prištinskih institucija, odnosno Ministarstva unutrašnjih poslova, autorka emisije „Pravo na sutra“ ponovo je ostala bez prava ulaska na Kosovo i Metohiju jer, između ostalog, „ne ispunjava uslove iz Zakona o strancima“.

Zbog zabrane ulaska, advokatkinja Jovana Filipović uputila je žalbu Ministarstvu unutrašnjih poslova Kosova. Kako je navela, u žalbi se ističe da se rešenje o zabrani, između ostalog, pobija jer se u konkretnom slučaju ne može primeniti Zakon o strancima, s obzirom na to da je Svetlana rođena i živela na Kosovu, te da poseduje odgovarajuću dokumentaciju.

Kosovsko ministarstvo je ovaj zahtev odbilo, navodeći ponovo da Vukmirović ne ispunjava uslove iz Zakona o strancima, odnosno da predstavlja pretnju po javni red, unutrašnju bezbednost, javno zdravlje ili međunarodne odnose.

U nadi da ćemo zajedničkim snagama uticati da se ova praksa prekine, odluka MUP-a Kosova ukine i koleginica Vukmirović ostvari svoja ljudska, ali i novinarska prava kako bi ubuduće mogla da slobodno obavlja novinarski posao, srdačno Vas pozdravljam. 

Predsednik Udruženja novinara Srbije                                                 U Beogradu,

Živojin Rakočević                                                                   13. jul 2023. godine

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

21.07.

2023.

Сузана [neregistrovani] u 15:19

Подршка

Подршка колегиници Светлани! Јасно је да забрана да уђе на Косово и Метохију има политичку позадину, јер се жели сакрити истина о тешком положају Срба у покрајини.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi