Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Poverenik 54 dana bez odgovora na žalbu UNS-a: Jesu li biografije kandidata za članove medijskih komisija poverljivi podaci
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

15. 08. 2023.

Autor: A.Ničić Izvor: UNS

Poverenik 54 dana bez odgovora na žalbu UNS-a: Jesu li biografije kandidata za članove medijskih komisija poverljivi podaci

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ni nakon 54 dana nije odgovorio na žalbu Udruženja novinara Srbije (UNS) koje se Povereniku obratilo zbog toga što je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija odbilo da dostavi profesionalne biografije svih osoba koje su se prijavile ili su predložene za članove komisija za medijske projekte.

Poverenik, prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, ima rok još šest dana da donese odluku o ovoj žalbi.

Podsetimo, UNS je u zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja Ministarstvu informisanja i telekomunikacija tražio profesionalne biografije predloženih i onih koji su se sami ove godine prijavili da budu članovi komisija koje odlučuju o raspodeli budžetskog novca za medijske projekte.

Ministarstvo je ovaj zahtev UNS-a odbilo sa obrazloženjem da informaciju ne mogu dostaviti jer se radi o podacima o ličnosti.

U rešenju Ministarstva se navodi da je Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja propisano da se osobi koja pošalje zahtev mogu dostaviti informacije koje sadrže podatke o ličnosti ukoliko je lice na to pristalo.

Važno je, kako je Ministarstvo u rešenju navelo, da se pravo javnosti da zna i pravo na zaštitu podataka o ličnosti ostvare zajedno, u meri propisanoj Zakonom.

U žalbi Povereniku UNS je obrazložio da je Ministarstvo previdelo stav 2 člana 14 Zakona, prema kome organ vlasti može dostaviti informacije koje sadrže podatke o ličnosti ukoliko se radi o osobi, pojavi ili događaju od interesa za javnost.

U Članu 20. Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja piše da se za člana komisije imenuje „lice koje je nezavisni stručnjak za medije ili medijski radnik“.

UNS je u žalbi istakao da profesionalne biografije nezavisnih medijskih stručnjaka, odnosno medijskih radnika, ne mogu biti zaštićeni podaci o ličnosti. Dokaz je, naveo je UNS, činjenica da su biografije odabranih članova objavljene u rešenjima koja je potpisao ministar. Na to su sigurno računali kandidati, obrazložio je UNS,  samom prijavom na konkurse Ministarstva.

Stav je UNS-a, kako se navodi u žalbi, da stručna i zainteresovana javnost imaju interes da znaju ko čini komisije koje odlučuju o dodeli novca za medijske projekte, ali i kome nije pružena šansa da postane član komisije.

Ovom informacijom bi, dodao je UNS, javnosti bio pružen potpuni uvid u postupak izbora komisija za projektno sufinansiranje medija.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi