Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Ministar informisanja i telekomunikacija nije prihvatio 55 predloga komisija na medijskim konkursima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

21. 09. 2023.

Autor: A. Ničić, K. Kovač Nastasić Izvor: UNS

Ministar informisanja i telekomunikacija nije prihvatio 55 predloga komisija na medijskim konkursima

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović je ove godine promenio ukupno 55 predloga komisija za sufinansianje medijskih projekata za šta je, kako je naveo u rešenju, „imao diskreciono ovlašćenje“.

Tako je 10.740.000 od 310.000.000 dinara, koliko je bilo predviđeno i dodeljeno na svim konkursima zajedno, raspodeljeno drugačije nego što su predvidele stručne komisije.

Predlozi komisija menjani su na pet od devet konkursa.

Najviše „intervencija“  bilo je u Rešenju o raspodeli sredstava na Konkursu za sufinansiranje projekata, organizovanja i učešća na stručnim, naučnim i prigodnim skupovima kao i unapređivanja profesionalnih i etičkih standarda u oblasti javnog informisanja, u kome je ministar izmenio čak 19 predloga komisija i 3.740.000 dinara raspodelio drugačije od predloga komisije.  

Protivno predlogu komisije da se za realizaciju medijskih projekata Društvu novinara Niša i Udruženju G POINT iz Novog Sada dodeli 700 hiljada dinara, ministar Jovanović je odlučio da ove projekte ne podrži.  

Ministar je iznos koji je komisija predložila umanjio Televiziji Apatin, organizaciji Edit pro, Radio-televiziji Vranje, PROUNS-u, akcionarskom društvu za novinsko-izdavačku i grafičku delatnost „Politika“, Udruženju Patriotski blok Srbije, Udruženju sportskih novinara Beograda i udruženju „Vidi me“.

Više novca nego što je predložila komisija su, odlukom ministra Jovanovića, dobili ANEM, Asocijacija medija, „Res Publika”, Institut za medije i različitosti –Zapadni Balkan, Lokal pres, Business Info Group, Centar za monitoring i aktivizam – CEMA, BRAINZ i Dan Graf.

Ministar je menjao i odluke komisije za konkurse za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskog sadržaja za televizije, novinske agencije i štampu, internet medije, kao i za medijske projekate koji se realizuju na Kosovu i Metohiji.

Za novinske agencije i štampu raspodeljeno je 42 miliona dinara za realizaciju 49 projekata. Ministar je na ovom konkursu izmenio 16 predloga komisije i 3.4 miliona dinara raspodelio drugačije nego što su komisije predložile.

Iako su komisije predložile da se novac raspodeli za realizaciju projekata Magazina „Dani“ iz Subotice i Kulturno informativnog prosvetnog udruženja „Prosperitet“, ministar je odlučio da ove projekte na podrži.

U odnosu na predlog komisije, ministar je umanjio sredstva projektima Preduzeća za proizvodnju i distribuciju RTV programa, trgovinu i usluge TV Apatin, Društvu sa ograničenom odgovornošću ADD PRODUCTION Kruševac, Narodnim novinama, Dnevniku, Društvu za izdavanje novina i magazina „Politika novine i magazini“, kao i medijskim projektima Kompanije Novosti AD Beograd i Novinsko– izdavačkom preduzeću Pobeda.

Sa druge strane, ministar je povećao iznos novca namenjenog realizaciji projekata NUNS-a, Društva za novinsko izdavačku delatnost Agenda 2020, Biznis info grupe, NIN-a, Podrinskih, kao i novinskih agencija BETA i Fonet.

Ministar je povećao i iznos novca koji je namenjen sprovođenju projekta Udruženja novinara Srbije (UNS) za internet medije. Na ovom konkursu ministar je povećao i iznos koji je komisija predvidela za projekte Asocijacije nezavisnih elektronskih medija, NDNV-a, Društva za novinsko-izdavačku delatnost Dan Graf, Kulturnog centra „Kaleidoskop“.

Iako je komisija predložila da se novac raspodeli za projekte Udruženja Ariadne Novi Sad, Hedonik medija marketa, Udruženja građana „Svi smo bili deca”, Centra za informisanje obrazovanje i preduzetništvo Oblak, Kulturno informativnog prosvetnog udruženja Prosperitet, ministar je odlučio da ovi projekti ne budu podržani. Na ovom konkursu drugačije od predloga komisije preraspodeljeno je ukupno 2.300.000 dinara.

Za 77 medijskih projekata za televizije raspodeljeno je 75 miliona dinara. Ministar je izmenio šest predloga komisije i raspodelio 800 hiljada dinara drugačije nego što je predložila komisija. Iznos novca je u odnosu na onaj koji je komisija predvidela umanjen za projekte Televizije Fruška gora, EDIT PRO, televizije GM Plus, Patriotskog bloka Srbije, a povećan za projekte BRAINZ-a i Vojvođanske zelene inicijative.

Na Konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja koji se realizuju putem elektronskih medija čiji izdavači imaju sedište na teritoriji AP Kosovo i Metohija raspodeljeno je 10 miliona dinara za 21 projekat.

Ministar je iznos sredstava koji su komisije predložile povećao Radiju Goraždevac i to za dva projekta - za radio i onlajn izdanje. Sa druge strane, projekat Samostalno trgovinsko uslužnih radnji Mir, za čiju realizaciju je komisija predložila da se dodeli 400 hiljada dinara, ministar je odbio da podrži. Sredstva je u odnosu na predlog komisije umanjio Samostalnoj radnji za radio i televizijske aktivnosti PIKSEL Tvrđan. Od raspodeljenih 10 miliona, ministar je na ovom konkursu drugačije raspodelio 500.000 dinara.

UNS je pozvao ministra informisanja i telekomunikacija Mihaila Jovanovića da odgovori da li je konsultovao komisije koje su odlučivale o raspodeli sredstava pre nego što je pojedinim projektima na konkursima Ministarstva menjao iznose koje su članovi komisija predložili. Međutim, Udruženje odgovor još uvek nije dobilo.

Ministar je, kako je objavljeno, menjao iznose „u skladu sa članom 25. stav 1. Zakona o javnom informisanju i medijima, na osnovu diskrecionog ovlašćenja“.

UNS je podsetio da član 25. stav 1. ZJIM na koji se ministar pozvao u obrazloženju glasi: “Odluku o raspodeli sredstava donosi rukovodilac organa koji je raspisao konkurs, a na osnovu obrazloženog predloga komisije” i da u njemu nije navedeno da ministar ima diskreciono pravo da obrazloženi predlog komisije menja.

Ovo nije prvi put da ministar informisanja menja iznose koje su komisije zadužene za ocenjivanje medijskih projekata predložile.

Podsetimo, odluke komisija o raspodeli sredstava je 2016. godine menjao i tadašnji ministar kulture i informisanja profesor Ivan Tasovac. Iako je komisija za ocenjivanje medijskih projekata odlučila da dodeli novac Nezavisnom udruženju novinara Srbije, Nezavisnom društvu novinara Vojvodine i beogradskom Medija centru, tadašnji ministar odlučio je da ove projekte ne podrži.

Manji iznos od onog koji je komisija predložila, po odluci Tasovca, tada su dobile novinske agencija Beta i Fonet, kao i portal Južne vesti i Siti marketing centar, dok su veći iznos od onog koji je predviđen odlukom komisije dobili portali Pištaljka i SeeCult.

Iz „Južnih vesti“ tada su tužili Ministarstvo kulture i informisanja, a Upravni sud je naredne godine doneo presudu kojom je zbog povrede pravila postupka poništen deo Rešenja o raspodeli sredstava za internet medije Ministarstva kulture i informisanja. Sud je, u presudi u koju je UNS imao uvid, Ministarstvu naložio da o tome ponovo odluči, kao i da Južnim vestima naknadi troškove upravnog spora u iznosu od 26.290 dinara.

Inače, ove godine, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija je raspisalo devet konkursa za sufinansiranje medijskih projekata za koje je izdvojeno 310 miliona dinara, što je isti iznos kao i prošle godine. Za razliku od prethodnih godina, ove godine nije raspisan konkurs za medijski sadržaj u oblasti kulture, pa su tim novcem uvećana sredstva za ostalih devet konkursa.

Raspisani su konkursi za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za radio, televiziju, internet, štampane medije i servise novinskih agencija, za elektronske medije čiji izdavači imaju sedište na teritoriji AP Kosovo i Metohija, za sadržaj namenjen osobama sa invaliditetom, proizvodnju sadržaja na jezicima nacionalnih manjina, proizvodnju sadržaja namenjenih pripadnicima srpskog naroda u zemljama regiona, kao i za projekte za unapređivanje profesionalnih i etičkih standarda.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi