Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Savet za štampu: Nije bilo kršenja Kodeksa u izveštavanju o fizičkom sukobu fudbalerki
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

29. 09. 2023.

Autor: A.N. Izvor: UNS

Savet za štampu: Nije bilo kršenja Kodeksa u izveštavanju o fizičkom sukobu fudbalerki

Komisija za žalbe Saveta za štampu na jučerašnjoj sednici jednoglasno je odlučila da portali „N1“, „Informer“, „Alo“, „Espreso“, „Kurir“, „Sportski žurnal“, „Telegraf“ i „Mondo“ nisu prekršili Kodeks novinara Srbije.

Dve fudbalerke žalile su se na tekstove osam medija u kojima se navodi da su fizički napale fudbalerku drugog tima. Advokat koji je podneo žalbu u njihovo ime naveo je da su one u tim tekstovima predstavljene kao delikvetkinje koje su unapred planirale napad. U žalbi se navodi da su informacije objavljene bez ikakvih dokaza i da nije ispoštovana pretpostavka nevinosti.

U tekstovima su, ističe se u žalbi, ove fudbalerke predstavljene kao počiniteljke teških krivičnih dela, iako protiv njih nije pokrenut krivični postupak. Reč je, kako se navodi, o mladim devojkama kojima bi ovi tekstovi mogli da ugroze sportsku karijeru i reputaciju u društvu.

Na žalbu nisu odgovorili „Sportski žurnal“ i „Informer“. Iz „Monda“, „Espresa“ i „Kurira“ odgovorili su da je žalba neosnovana jer je protiv dve fudbalerke pokrenut disciplinski postupak, što potvrđuje izveštaj komesara za praćenje Prve lige za žene. Dokaz je, kako dodaju, i izjava napadnute fudbalerke. Oni su istakli da su informacije preuzete sa protala „Sport klub“ koji smatraju „kredibilnim“.

Iz „Telegrafa“ pak navode da su, iako veruju novinarima „Sport kluba“, informaciju prethodno proverili u Fudbalskom savezu. Fudbalerke su, kako navode, u izvornom i tekstu koji su preneli, pomenute samo inicijalnima, te ni na koji način nije narušena njihova privatnost.

Iz portala „Alo“ istakli su da nisu povredili ni Kodeks ni Zakon, kao i da nisu prekršili prava žaliteljki. Istakli su i da terminologija koju koriste ne povređuje dostojanstvo ličnosti. Reč je, kako ističu, „o stilskim figurama i novinarskoj slobodi“.

Iz N1 su ukazali na formalnu neispravnost žalbe, jer je žalba upućena protiv N1, iako se odnosi na tekst koji je objavljen na Sport klubu, poddomenu ovog sajta. Naveli su da je zbog toga žalbu trebalo odbaciti. Ipak, generalna sekretarka Saveta za štampu Gordana Novaković navela da je to nije dovoljan razlog za odbacivanje žalbe jer je dostavljen tekst i jasno je na šta se odnosi.

I iz N1 istakli su da je tekst zasnovan na disciplinskoj prijavi i izjavama sagovornika. Dodali su da su kao drugu stranu objavili i njihove izjave, a da za tekst u međuvremenu nisu dobili nikakav demanti na informaciju.

U predlogu odluke Komisije za žalbe navodi se da bi pomenute medije, iako nisu prekršili Kodeks, bilo dobro upozoriti da u manjoj meri koriste izraze kojima su se novinari služili u spornim tekstovima“.

Predstavnik javnosti u Komisiji za žalbe Rodoljub Šabić rekao je da smatra su„na kraju predloga odluke preterano skrupulozne opservacije koje upućuju na to da bismo mogli da upozorimo da se previše pretpostavljalo i da je rečnik nešto slobodniji“.

Predstavnica Asocijacije medija Jelka Jovanović je, ipak, navela da je saglasna sa upozorenjem i da ga smatra potpuno primerenim. Međutim, istakla je da smatra da nijedan od pomenutih medija nije prekršio Kodeks.

Inače Komisija za žalbe je ovog puta odlučivala u novom sazivu koji čine predstavnice Udruženja novinara Srbije (UNS) Olivera Milošević i Jelena Petković, predstavnica Lokal presa Nadežda Budimović, kao i Jelka Jovanović, Filip Švarm i Zlatko Čobović iz Asocijacije medija, predstavnice Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Tamara Skroza i Milena Vasić i predstavnici javnosti Rodoljub Šabić, Ana Martinoli i Sanja Pavlović.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi