Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Brnabić: Medijski zakoni biće usvojeni do kraja oktobra
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

10. 10. 2023.

Autor: N.B. Izvor: UNS

Brnabić: Medijski zakoni biće usvojeni do kraja oktobra

Premijerka Ana Brnabić na sastanku sa ministrom informisanja i telekomunikacija Mihailom Jovanovićem, predstavnicima novinarskih i medijskih udruženja, šefom Misije OEBS-a Janom Bratuom i šefom za medije Delegacije EU Manuelom Munteanuom rekla je da Zakon o javnom informisanju i medijima i Zakon o elektronskim medijima treba da budu usvojeni po hitnom postupku do kraja oktobra.

Predlozi oba medijska zakona će, kako je rekla, biti usvojeni u četvrtak na redovnoj sednici Vlade Srbije.

Brnabić je istakla da će Savet za štampu postati Zakonom prepoznato jedino samoregulatorno telo i da će komisije za projektno sufinansiranje na svim nivoima morati da uzimaju u obzir njegove odluke pri ocenjivanju medijskih projekata.

Zakonom o javnom informisanju i medijima, naglasila je premijerka, biće onemogućeno da lokalne samouprave osnivaju medije u javnoj svojini, a Zakonom o elektronskim medijima država će biti isključena iz predlaganja članova Saveta REM-a.

Šef Misije OEBS-a Jan Bratu istakao je da je veoma pozitivno što su Vlada i Ministarstvo informisanja došli do kreativnih rešenja i kompromisa u dijalogu sa novinarskim i medijskim udruženjima i da je veoma važno što Zakon propisuje stvaranje objedinjenog informacionog sistema sa podacima o medijskim konkursima.  

Predstavnici novinarskih i medijskih udruženja takođe su izrazili zadovoljstvo kompromisom postignutim na osnovu javne rasprave o medijskim zakonima.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi