Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Ekipi portala „E stvarnost“ Opština Aranđelovac zabranila fotografisanje javnog događaja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

16. 01. 2024.

Autor: A. Ničić Izvor: UNS

Ekipi portala „E stvarnost“ Opština Aranđelovac zabranila fotografisanje javnog događaja

Glavni urednik portala „E stvarnost“ Dragan Todorović obavestio je Udruženje novinara Srbije (UNS) da je ekipi ovog portala bilo zabranjeno da fotografiše javnu sednicu Komisije za planove Opštine Aranđelovac iako su, po Poslovniku o radu Skupštine opštine, ovakvi događaji javni.

Nedelju dana pre novembarske sednice Todorović je, kako kaže za UNS, mejlom obavestio sekretarijat Opštine i Komisiju za prostorne planove da će neko iz redakcije „E stvarnost“ fotografisati sednicu Komisije za planove. Odgovor je stigao sa imejl adrese predsednice Komisije za prostorne planove, koja mu je u mejlu sa naslovom „OBAVEŠTENjE!!!“ napisala da je fotografisanje sastanaka zabranjeno.

Obrazložila je, navodi on, da je članom 66 Pravilnika o sadržini, načinu i postupku izrade dokumenata prostornog i urbanističkog planiranja propisano da javnoj sednici imaju pravo da prisustvuju odgovorni urbanista, predstavnici planskog dokumenta, predstavnici nadležnog organa jedinice lokalne samouprave, kao i podnosioci primedbi na planski dokument.

Ipak, dodala je da bez obzira na to neko od novinara portala „E stvarnost“ može prisustvovati sednici, ali ne i fotografisati.

„Ranka Furtula, predsednica Komisije za planove dozvolila je novinarima portala da prisustvuju sednici i ‘pišu beleške’, ali nije dozvolila da fotografisanje i snimanje (audio i video)“, kaže on za UNS.

Furtula je, dodaje Todorović, navela da u članu 66 Pravilnika o sadržini, načinu i postupku izrade dokumenata prostornog i urbanističkog planiranja piše je „zabranjeno neovlašćeno snimanje sastanaka tonskim i video putem“, dok praksa koja se odnosi na fotografisanje nije jasno naznačena.

Todorović je, želeći da dobije preciznije podatke, početkom decembra u zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja, pitao Upravu Opštine kojim je odredbama Poslovnika Skupštine opštine i Pravilnika o sadržini, načinu i postupku izrade dokumenata prostornog i urbanističkog planiranja zabranjeno fotografisanje, audio i video snimanje javnih sednica.

U odgovoru, koji je dobio krajem decembra, a u koji je UNS imao uvid, iz Opštinske uprave su naveli da je članovima 137 i 140 Poslovnika o radu opštine Aranđelovac i članom 66 stav 5 Pravilnika o sadržini, načinu i postupku izrade dokumenata prostornog i urbanističkog planiranja propisano da se fotografisanje, video i audio snimanje događaja može zabraniti.

Navedeni članovi Pravilnika propisuju da u toku javne sednice nije dozvoljeno samo tonsko i video snimanje, dok u Poslovniku o radu SO piše da fotografisanje može biti zabranjeno samo ukoliko se pre sednice tako odluči.

Todorović za UNS kaže da se fotografisanje od strane medija ne može smatrati neovlašćenim.

„U Članu 66 Pravilnika piše da ‘u toku javne sednice komisije nije dozvoljeno neovlašćeno tonsko i video snimanje’. Koliko mi je poznato, mediji nisu u kategoriji ’neovlašćeno’. Naime, mediji, odnosno njihovi predstavnici - novinari, su ovlašćena lica i za tonsko i video snimanje", navodi on.

Inače, UNS je više puta isticao da je važno omogućiti slobodno izveštavanje o svim temama koje su od značaja za lokalnu zajednicu. I Članom 4 Zakona o javnom informisanju i medijima propisano je da se „sloboda javnog informisanja ne sme povređivati zloupotrebom službenog položaja i javnih ovlašćenja“.

UNS je kabinetu predsednika Opštine Aranđelovac i predsednici Komisije za planove poslao imejl sa pitanjem zbog čega je zabranjeno fotografisanje javnih događaja kao što je ovaj, ali odgovor do sada nismo dobili. Ovo Udruženje je jutros pokušalo da sa predsednikom Opštine stupi u kontakt i telefonom, ali se nije odazvao.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi