Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  UNS saznaje: Na protestima 24. decembra na fotoreportera Bete i snimatelja Al Džazire nasrtao isti policajac
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

22. 01. 2024.

Autor: D. Bjelica Izvor: UNS

UNS saznaje: Na protestima 24. decembra na fotoreportera Bete i snimatelja Al Džazire nasrtao isti policajac

Na fotoreportera Bete i snimatelja Al Džazire nasrnuo je isti pripadnik žandarmerije u noći protesta 24. decembra prošle godine ispred Skupštine Beograda saznanja su Udruženja novinara Srbije (UNS).

Medijske ekipe nalazile su se desno od skupštinske zgrade, iznad garaže, bliže ulici Dragoslava Jovanovića i nekoliko minuta nakon početka intervencije počelo je hapšenje učesnika protesta koji su bacali predmete ka policiji, rekao je UNS-u izvor koji je želeo da ostane anoniman.

Ekipa Al Džazire emitovala je program uživo i nije se pomerala sa mesta na kom je bila pre policijske intervencije.

Grupa novinara, fotoreportera i snimatelja ostala je iza formiranog kordona odakle je, prema informacijama UNS-a, došao uniformisani žandarm koji je uz povike, psovke i pretnje gurao fotoreportera Bete, krenuo za njim kada se on odmicao i probao da skine fotoaparat koji je on držao oko vrata.

Taj žandarm je, saznanja su UNS-a, nasrnuo i na snimatelja Al Džazire. Njegov glas se čuje u programu koji je emitovan uživo, pre nego što je spuštena kamera, a novinarka koja je bila u direktnom prenosu uzviknula "Čekajte šta radite...novinari smo". Ona je tada gledaocima rekla da je žandarm uhvatio za vrat snimatelja.

Nakon što je osoba koja nije bila u uniformi, a pretpostavlja izvor UNS-a da je policajac u civilu, rekla žandarmu da se skloni i da ne dira novinare, on se udaljio.

UNS je ova dva slučaja zabeležio u bazu napada, pretnji i pritisaka na novinare i medijske radnike, a saznanja će izneti i na sastanku Stalne radne grupe za bezbednost novinara u kojoj su predstavnici novinarskih i medijskih udruženja, tužilaštva i policije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi