Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Predstavnici SRG sa novinarima u Novom Sadu razgovarali o nedavnim pretnjama i pritiscima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

15. 03. 2024.

Autor: P.R. Izvor: UNS

Predstavnici SRG sa novinarima u Novom Sadu razgovarali o nedavnim pretnjama i pritiscima

Predstavnici novinarskog dela Stalne radne grupe za bezbednost novinara sastali su se u Novom Sadu sa novinarima koji se posebno u poslednjih nedelju dana suočavaju sa pretnjama i pritiscima, ometanjem rada, jer izveštavaju o posebno osetljivim događajima u kojima jedan deo zainteresovane javnosti ne želi da čuje u medijskim prilozima šta kaže zvanična strana, odnosno nadležne institucije.

Novinari koji su profesionalno postupili i dobro su upoznati sa svim činjenicama slučaja kojim se institucije bave već duže vreme, postali su mete.

Predstavnici Stalne radne grupe za bezbednost novinara Dragana Bjelica iz UNS-a i Veran Matić iz ANEM-a razgovarali su danas sa njima o konkretnim koracima kako bi se obezbedila njihova sigurnost. Bjelica i Matić naveli su da SRG nastoji da postojeće pretnje koje su prijavljene dobiju pravosudni epilog, a da odgovorni budu kažnjeni.  

Prisutni su bili saglasni je da je važno ubrzati proceduru od prijave pretnji do reakcije policije i tužilaštva. Neophodno je, naveli su, i da novinari budu solidarniji i da se učvrsti saradnja među novinarskim i medijskim udruženjima. Kao jedan od planova navedena je i psihološka podrška novinarima koji zbog pretnji prolaze kroz stres.

Sastanku su prisustvovali i predsednik Društva novinara Vojvodine (DNV-UNS) Predrag Rava, novinarka portala In medija Verica Marinčić, Ksenija Pavkov sa televizije N1, Žarko Bogosavljević iz medijske kuće 021 i Ana Lalić, predsednica Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV).

Inicijator sastanka bilo je Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Vojvodine (DNV-UNS).

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi