Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Od „Politikinog zabavnika“ u detinjstvu do onlajn medija kao osnovnog izvora informisanja - beogradski srednjoškolci u poseti UNS-u
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

22. 03. 2024.

Autor: A. N. Izvor: UNS

Od „Politikinog zabavnika“ u detinjstvu do onlajn medija kao osnovnog izvora informisanja - beogradski srednjoškolci u poseti UNS-u

„Informišem se preko internet portala“, „vesti dobijam uglavnom sa društvenih mreža, a pre neki dan sam za baku kupio novine“, „nikad sama ne bih uzela novine, ali sam kupila nedeljnik zbog istraživanja“, rekli su učenici XIV beogradske gimnazije, koji su danas posetili UNS, na pitanje nekadašnjeg novinara, sada stručnjaka za odnose s javnošću Cvijetina Milivijevića kada su poslednji put „držali novinsku hartiju u rukama“.

U detinjstvu im je, dodali su, štampa bila prioritet, te su svakodnevno čitali „Politikin zabavnik“.

Upravo o promeni komunikacionih navika kod publike i aktuelnim trendovima u novinarstvu i primarnim sredstvima informisanja sa gimnazijalcima su razgovarali Cvijetin Milivojević i šefica obrazovnog centra UNS-a Dragana Bjelica.

 

„Novinarstvo je komunikacija u kojoj kada nešto govorite, ne treba da lažete“, rekao je Milivojević.

On je tom prilikom ukazao i na razliku između javne i privatne sfere, ali i javne komunikacije i javnog informisanja. Bilo je reči i o brednovima, ali i razlici između imidža i identiteta.

 

Osvrtom na aktuelne društveno-političke okolnosti, Milivojević je srednjoškolcima govorio i o spinu, a bilo je reči i o istorijatu propagande i političkoj komunikaciji.

Bjelica je prisutne učenike upoznala sa istorijatom i načinom rada UNS-a, ali i sa Obrazovnim centrom Udruženja novinara Srbije (UNS).  Ona je gimnazijalcima predstavila edukativne aktivnosti, odnosno, obuke koje organizuje UNS, a koje bi im ubuduće mogle biti zanimljive.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi