Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Komemoracija Tomislavu Peterneku sutra u 15 sati u Pres centru UNS-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

27. 03. 2024.

Izvor: UNS

Komemoracija Tomislavu Peterneku sutra u 15 sati u Pres centru UNS-a

Komemoraciju povodom smrti poznatog fotografa Tomislava Peterneka organizovaće Udruženje novinara Srbije sutra, 28. marta 2024. godine, u svom Pres centru, Knez Mihailova 6/3, sa početkom u 15 sati.

Tomislav Peternek (foto: Zoran Jovanović Mačak) 

 

Na komemoraciji će govoriti ćerka Tomislava Peterneka, Olja Peternek, ilustrator NIN-a i profesor Fakulteta primenjenih umetnosti u penziji Jugoslav Vlahović, fotograf i Peternekov učenik koji živi i radi u Americi Nino Rakićević, fotoreporter Goran Sivački, član Uprave UNS-a i fotografske sekcije ULUPUDS-a, koji je takođe Peternekov đak.

Tomislav Peternek preminuo je u subotu, 23. marta, u Beogradu, u 91. godini. 

Peternek je bio istaknuti fotograf. Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, a njegove fotografije objavljivane su u najznačajnijim svetskim listovima. UNS-ovu Nagradu za životno delo dobio je 1991. godine.

Rođen je 22. maja 1933. godine u Vinkovcima. Novinskom fotografijom počeo je da se bavi od 1957. godine, radeći kao fotoreporter u kragujevačkom listu „Svetlost“. Dve godine kasnije, preselio se u Beograd i počeo da radi u "Borbi", a 1962. godine postao je urednik fotografije u listu "Mladost".

Pored toga, radio je i u "Jugoslovenskoj reviji", "Ekonomskoj politici", NIN-u, ali i kao dopisnik velikih foto-agencija među kojima su Rojters, Istlajt, Kontrast i druge. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi