Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Rakočević posle polaganja venaca: U slučaju ubistva Ćuruvije pravo i pravda su se razišli
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

11. 04. 2024.

Autor: A. Ničić Izvor: UNS

Rakočević posle polaganja venaca: U slučaju ubistva Ćuruvije pravo i pravda su se razišli

„Medijska zajednica disaće za vratom onima koji su doneli oslobađajuću presudu za ubistvo Slavka Ćuruvije. Sa ovog mesta ponavljamo sudijama ‘Pokajte se, napišite nešto, uradite ono što morate u ovom trenutku, jer svi znamo da su se u ovom slučaju pravo i pravda razišli“, rekao je predsednik UNS-a Živojin Rakočević danas posle polaganja venaca na mestu gde je pre 25 godina ubijen Slavko Ćuruvija.

Četvrt veka, dodao je Rakočević, vlada mrak, a taj mrak je presudom prekrio pravdu.

„Mi na ovome nećemo stati – ni kada je u pitanju slučaj Milana Pantića, ni rasvetljavanje smrti Dade Vujasinović, ni kada se radi o sedamnaest otetih, ubijenih i nestalih novinara na Kosovu i Metohiji – Srba, Albanaca i stranaca. To je borba koja je pred nama i večno ćemo ponavljati ‘Vi koji pravdu držite u rukama, ubili ste je, ali je istina živa“, rekao je on.

Da postoji još mnogo toga što se mora učiniti javnim – i u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije i u drugim slučajevima, rekao je predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić.

 

Tužilaštvo, kako je rekao, trenutno piše zahtev za preispitivanje zakonitosti odluke Apelacionog suda u slučaju ubistva Ćuruvije.

Matić je istakao da dvanaest godina medijska zajednica svojim učešćem u radu Komisije učestvuje u rasvetljavanju ovog zločina. Podsetio je da su dva puta donete presude od 100 godina zatvora i pronađeni brojni dokazi u ovom sudskom postupku.

Dodao je da mu se javljaju kolege koje kroz istraživačko novinarstvo žele da učestvuju u razotkrivanju različitih aspekata ovog ubistva.

“Mogu da kažem da su novinarska zajednica, možda neki policajci i tužioci osvetlali obraz svojih profesija. Mislim da danas u Srbiji nema nikog ko ne zna ko je izvršio i organzovao ubistvo Slavka Ćuruvije i kako izgleda politička pozadina ubistva. To postoji kao kolektivno znanje.  Oni koji su se isprečili između tih dokaza i tog znanja su sudije koje su donele oslobađajuću presudu”, rekao je Matić.

 

On je dodao da su pretnje ispisane ispred ulaza gde živi Dinko Gruhonjić neizbežna asocijacija na slučajeve ubistva Milana Pantića i Slavka Ćuruvije i da ga zbog toga moramo zaštititi. To je, kako je rekao, upravo posledica toga što se kao društvo nismo suočili sa ovim zločinima.

Kod medijske zajednice je, kako je rekao potpredsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Marko Somborac, postojala nada da će doći do pravične presude za ubistvo Ćuruvije, ali je posle presude i ta nada nestala.

Somborac je dodao da ne postoji odgovornost vlasti i onih koji su dali obećanje da će dati ostavku ako se slučaj ne razreši.

“Nemamo ni vesti iz Višeg javnog tužilaštva, koje je tražilo spise kako bi proverilo da li je bilo nekih problema u suđenju“, rekao je on.

Jedino što budi optimizam je, kako je naveo Somborac, otpor moćnika.

„Čim postoji toliko otpora kod bahatih i moćnih znači da ovo nešto vredi i da njima nešto smeta. Da sve ovo ne bi bilo uzaludno, nastavićemo i dalje da im smetamo“, dodao je on.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi