Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Omaž Dragoljubu Bokonjiću – Bila mu je misija da građane informiše i uključi u kulturna dešavanja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

19. 04. 2024.

Autor: A. Momčilović Izvor: UNS

Omaž Dragoljubu Bokonjiću – Bila mu je misija da građane informiše i uključi u kulturna dešavanja

U znak sećanja na davno preminulog novinara Drugog programa Radio Beograda i Radio Beograda 202 Dragoljuba Bokonjića, u Udruženju novinara Srbije (UNS) juče je održan omaž posvećen ovom novinaru.

O Bokonjićevom životu i radu govorile su njegove kolege, rodbina i prijatelji.

Tim povodom, istoričar Vidan Bogdanović rekao je da su „zlatne godine beogradskog radija“ bile upravo šezdesete, sedamdesete i osamdesete kada je Bokonjić uređivao i vodio radijske emisije „Putevi kulture“ i „Događaji i povodi“.

Dodao je da su ove emisije bile povod da radio aparat u njegovoj kući bude stalno uključen.

„Iako je tek po neke njegove emisije moguće pronaći na internetu ili poslušati ih kada se repriziraju, čim ih čujemo bude nam jasan njihov značaj“, smatra Bogdanović.

Prisetio se da je u trenutku Bokonjićeve smrti imao dvadeset godina.

„O njemu sam mogao da čujem i od mojih roditelja, tačnije od mog oca, koji ga je upoznao kao dramskog pisca, sa kojim je sarađivao i o kojem je govorio sa velikim poštovanjem.

Kako je rekao, Bokonjić je uspešno „sprovodio misiju“ da u to vreme što više ljudi upozna sa kulturnim dešavanjima, a samim tim i da ih zainteresuje i uključi ih.

Dramaturg Dušan Č. Jovanović, inače kum Bokonjića i njegove žene Mime, posvetio je odlomak iz svoje knjige „Dnevnik jednog dramaturga“  upravo Dragoljubu Bokonjiću.

„Dragoljuba Bokonjića sam upoznao u drugom razredu Devete beogradske gimazije, kada su on i Slobodan Stupar došli iz Zemuna u našu Gimnaziju. On je u jednoj zemunskoj pozorišnoj grupi pravio predstavu u kojoj je njegova devojka i buduća supruga Mima igrala čistačicu. Kada su se Mima i Dragoljub večali, ja sam im bio kum“, napisao je Jovanović u svojoj knjizi.

Dragoljub Bokonjić preminuo je aprila 2007. godine u 59. godini.

Rođen je 6. jula 1949. godine u Beogradu, gde je završio dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti. Novinarstvom se bavio od 1970. godine, kada je počeo da piše u omladinskom listu „Susret“. Dve godine kasnije počeo je Bokonjićev rad na Radio Beogradu 202, gde je radio kao saradnik informativne redakcije.

Kada je prešao na Drugi program Radio Beograda, izveštavao je o kulturi - vodio je Kulturni dnevnik, kao i emisije „Putevi kulture“ i „Događaji i povodi“.

Bokonjić je bio urednik i jedan od osnivača časopisa za kulturu i umetnost „4F“ u izdanju Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Skupu sećanja na Dragoljuba Bokonjića prisustvovali su njegova supruga Marina Mima Bokonjić i sin Luka Bokonjić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi