Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Komazec: Redakciju lista „Jedinstvo“ progone po drugi put
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

10. 05. 2024.

Autor: A. N. Izvor: UNS

Komazec: Redakciju lista „Jedinstvo“ progone po drugi put

Novinarima lista „Jedinstvo“ drugi put preti izbacivanje iz prostorije ove medijske kuće, sada iz Kosovske Mitrovice. Rečeno im je, kako za sajt Udruženja novinara Srbije (UNS) kaže direktorka „Jedinstva“ - Panorama Rada Komazec , da su prostorije, koje koriste više od 20 godina i koje su pripadale preduzeću „Luks”, prodate, i da zato ne mogu više boraviti u njima.

Nažalost, po drugi put Albanci nas isteruju iz našeg radnog prostora. Svu našu imovinu i pokretnu i nepokretnu u Prištini oteli su 1999. godine, a sada nas opet progone iz prostora koji smo dobili na korišćenje od Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju 2003. godine kao list prognanik“, rekla je za sajt UNS-a Komazec.

Pre dva meseca u prostorije „Jedinstva“ došao je, kaže Komazec, njima nepoznati čovek i rekao da je kupio nekretnine koje pripadaju društvenom preduzeću „Luks“ preko Agencije za privatizaciju u Prištini i da je potrebno da se isprazne prostorije.

„U sredu, 8. maja je došao advokat izvesnog Pecija i uz pretnje naložio našim novinarima  i zaposlenima u Univerzitetskoj biblioteci, koja se nalazi u istoj zgradi, da do srede 15. maja  napuste ove prostorije. Rekao je da će u protivnom doći sa policijom koja bi hapsila ljude i zaplenila imovinu. Mi smo to shvatili kao vid pretnje“, dodala je ona.

Inače, novinari „Jedinstva“ su do sredine 1999. godine radili u svojoj višespratnici Doma štampe u Prištini, na gornjim spratovima. U jeku ratnih dešavanja, u junu 1999. godine, iz prostorija na višim spratovima su, kako kaže Komazec, proterani na prvi sprat u jednu prostoriju.

„Tada su se novinari ‘Jedinstva’ kretali sa propusnicama KFOR-a i izveštavajući rizikovali svoje živote“, dodaje Komazec.

Ipak, ni tu se nisu dugo zadržali jer im je KFOR u novembru 1999. godine naložio da napuste i Dom štampe i Prištinu,  navodeći da im ne može garantovati bezbednost.

Odatle su najpre otišli u Zvečan, pa u Kosovsku Mitrovicu, gde je, kako kaže Komazec, Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju renovirao prostorije i 50 metara kvadratnih dao listu „Jedinstvo“.

„Ovaj list je 21 godinu u izgnanstvu i u tim prostorijama. Sada nas proteruju po drugi put", naglasila je Rada Komazec.   

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi