Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Politička i zdravstvena podobnost za posao u RTV Pančevo
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

17. 12. 2015.

Izvor: UNS

Politička i zdravstvena podobnost za posao u RTV Pančevo

Kako Udruženje novinara Srbije (UNS) saznaje od bivših zaposlenih u RTV Pančevo, novi glavni i odgovorni urednik Miroslav Milakov, kao uslov za ostanak u ovom mediju, honorarnim saradnicima je nudio pristupnice Srpskoj naprednoj stranci (SNS). Radio-televizija Pančevo jedan je od osam medija koji su odnedavno u vlasništvu biznismena iz Kruševca Radoice Milosavljevića. Nekoliko dana pre prodaje, 58 od 64 zaposlenih uzelo je otpremnine, ali je većina njih ostala i nastavila da radi honorarno.

Jedna od bivših zaposlenih koja je uzela otpremninu i napustila ovu radio-televiziju Violeta Jovanov Peštanac za UNS je rekla da je, po njenim saznanjima, “polovini zaposlenih koji su ostali da rade kao honorarci novopostavljeni glavni i odgovorni urednik Miroslav Milakov zahvalio na saradnji i rekao im da od sutra prestaju da rade, a drugoj polovini, po ličnom nahođenju, tj. drugarskim i privatnim odnosima i osnovama, ponuđena je pristupnica SNS-u kao uslov da ostanu, a potom su poslati na lekarski pregled. Oni koji su odbili da potpišu, oterani su na ulicu”.

Miroslav Milakov, predsednik je Saveta za informisanje Gradskog odbora SNS-a i portparol te stranke u Pančevu. Do skoro je bio predstavnik za javnost JKP “Zelenilo” Pančevo.

Nekoliko bivših zaposlenih koji su želeli  da ostanu anonimni UNS-u su rekli da se „nakon registracije na novog vlasnika, pojavio Miroslav Milakov, koji je ranije bio zaposlen u ovoj medijskoj kući, i pozvao honorarce - bivše zaposlene koji su uzeli otpremnine da razgovara sa njima o ostanku u RTV Pančevo. Uslov je bio da se učlane u SNS“.

Takođe, rekli su nam bivši zaposleni, „oni koji su ostali, pre potpisivanja Ugovora o radu, poslati su na lekarski pregled kako bi se utvrdilo da li su sposobni za rad“.

Glavni i odgovorni urednik RTV Pančevo Miroslav Milakov UNS-u je rekao da su „tvrdnje bivših zaposlenih u ovoj medijskoj kući da je bivšim zaposlenima-honorarcima kao uslov za ostanak nudio da potpišu pristupnicu SNS-u netačne informacije i notorna laž“.

„Deo njih je otišao samovoljno kada su uzeli otpremnine, a u međuvremenu je došlo do reorganizacije koja je dovela do broja i kadra zaposlenih koji su ostali. Nikakav uticaj na to nije imala ni njihova naklonost ni lojalnost meni ili bilo kome drugom“, rekao je Milakov.

On je UNS-u potvrdio da je angažovan u Srpskoj naprednoj stranci.

„Tačno je da sam predsednik Saveta za informisanje Gradskog odbora Srpske napredne stranke i ne vidim nikakav problem u tome“, zaključio je Milakov.

Na pitanje UNS-a zašto su honorarci išli na lekarski pregled kada to nije predviđeno Zakonom o radu, koji predviđa opštu zdravstvenu sposobnost kao preduslov za zasnivanje radnog odnosa samo kada su u pitanju zaposleni mlađi od 18 godina i lica koja obavljaju poslove sa povećanim rizikom, Milakov je odgovorio da su pre zaključivanja Ugovora o radu morali da obave lekarski pregled i da on ipak smatra da je to u skladu sa Zakonom o radu.

Tim povodom obratili smo se advokatici UNS-a Gordani Konstantinović koja je rekla da "ni Zakon o radu, ni Zakon o javnom informisanju i medijima, ne propisuju obavezan lekarski pregled zaposlenih u oblasti informisanja i medija“.

Kako UNS saznaje, novi vlasnik RTV Pančevo Radoica Milosavljević se još nije pojavio, iako je pre četiri meseca kupio ovaj medij, a to nam je potvrdio i Milakov istakavši da uprkos tome „redovno komuniciraju“.

Radoica Milosavljević je vlasnik 8 medija koje je kupio u procesu privatizacije: Televizije Pirot, Radio-televizije Brus, Radio-televizije Pančevo, Radio-televizije Kragujevac, Radio-televizije Kruševac, Televizije Požega, Centra za informisanje Novi Kneževac i Radio-televizije Caribrod iz Dimitrovgrada koje je platio 281.280 evra. Bio je zainteresovan i za kupovinu Radio-televizije Trstenik, Radio Valjeva i Radio-televizije Inđija, ali ovi mediji nisu završili u njegovom vlasništvu.

Komentari (8)

ostavi komentar
pon

21.12.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 00:56

ta nemojte kasti

Ju nije valjda krenulo da se otpetljava klupko...pa kako će verne drugarice podneti što smo ovako surovi prema g.dinu Milokovu...sutra će u SNS biti plakanja počev od sekretarice gospodje N... pa predsednice Unije žena gospođe V.... a onda i sav ona uvlakački kadar sa Koteža što se muva po stranci ne bil ih kum sa Koteža uposlio u Zelenilu....

Odgovori
pet

18.12.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 16:53

pregled

Lečeni ovisnik Miroslav Milakov, koji nije zbog toga ostao zbog posla, traži obavezni lekarski pregled za zaposlene.

Odgovori
pet

18.12.

2015.

013 [neregistrovani] u 16:11

Pančevka

Ovo je istina i to svi znamo.
Obrišite kanal TV Pančeva, pristrasnosti, PR-a i reklama ionako ima dovoljno svuda naokolo!

Odgovori
čet

17.12.

2015.

V [neregistrovani] u 20:49

Milakov je mrlja RTV Pančevo

Reorganizacija koju pominje MIlakov uradjena je tako da su na Radio Pančevu ukinuti dnevna informativno-polička emisija "Paralele " koja je 35 godina emitovana i jutarnji "Dnevnik u 8". Ostale su vesti na svakih sat vremena koje ne pripremaju novinari koji rade na radiju već novinari Televizije Pančevo koji su se uglavnom oslanjali na partijske izvore. Novinari koji su na radiju sada rade samo voditeljske poslove.
A ko je MIlakov? O njegovom liku i delu dosta zna pančevačka policija a kumovi su mu trenutni gradonačelnik Pančeva i jedan lik kome se sudi za ubistvo

Odgovori
čet

17.12.

2015.

Notorious [neregistrovani] u 19:47

Ako koza laže...

Sve što je rečeno od strane zaposlenih je istina i to ceo grad zna. Milakov ne govori istinu, kao nekada.

Odgovori
čet

17.12.

2015.

SNS banana [neregistrovani] u 19:43

Proslava godisnjice televizije

Dovoljno je bilo proci pored Centra za kulturu u Pancevu sinoc, kada je bila organizovana proslava godisnjice TV PA. Na ulazu baloni u bojama SNS, a zvanice čelnici SNS i ministri aktuelne vlade. Pančevo je dobilo "lokalni medij" koji će građeni Pančeva plaćati da bi promovisao samo jednu stranku- SNS, samo što je plaćaju preko tzv Projektnog finansiranja. Pogote ko će podneti "najbolj" projekte i čija jomisija odlučuje o tome. Već prve godine Milojica ( čitaj SNS) će ne samo isplatiti investiciju, već i dobro zaraditi. I tako sve do izbora...Neka je sa srećom građanima Pančeva sa ovakvim "slobodnim" naprednim medijima...

Odgovori
čet

17.12.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 13:50

genijalno

nema problema jer ja mislim da nema problema

Odgovori
čet

17.12.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 12:46

Privatizacija na SNS nacin

Vlasnik je isti, ali raspitajte se i za sudbinu RTV Caribrod iz Dimitrovgrada. Do danas 17.12.2015. radnici nemaju potpisane ugovore o radu, nema registrovane firme, nema zarada, a bivsi gl. i odg. urednik se predstavlja kao direktor iako nema nikakav papir. Otpremnine nisu isplacene. Prostorije u kojima rade su u vlasnistvu Opstine *Centar za kulturu* i ne placaju niti struju niti vodu, niti komunalije. Od 01.11.2015. nema potpisanih ugovora o radu.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi