Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Sahranjen Čedomir Šunjević
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

20. 02. 2012.

Sahranjen Čedomir Šunjević

Novinar i književnik Čedomir Šunjević sahranjen je u petak 17. februara 2012. godine na Gradskom groblju u Novom Sadu. Kolega Šunjević preminuo je 13. februara u 82. godini života.



Čedomir Šunjević, rođen je u Dapsiću, kod Berana. Osnovnu školu završio je u rodnom selu, a gimnaziju u Beranama. Filozofski fakultet završio je u Prištini, a istoriju u Skoplju.

Još kao gimnazijalac počeo je da piše poeziju i pola veka je pisao za decu.

Na Kosovu i Metohiji dve decenije je bio redak stvaralac za decu, sve do pojave mlađih dečijih pesnika. Zbog toga se smatra začetnikom dečije književnosti na srpskom jeziku na KiM. Šunjević je bio i osnivač književnog kluba u Kosovskoj Mitrovici.

Jedan je od trojice osnivača Radio-televizije Priština čiji je bio prvi urednik informativnog programa. Nakon osmogodišnjeg rada na televiziji prelazi na Univerzitet gde je kao profesor radio tri decenije, sve do penzionisanja.

Njegova poezija i proza zastupljena je u devet antologija i prevođena je na turski, slovenački, makedonski i albanski jezik.

Poslednjih dvanaest godina, Čedomir Šunjević živeo je i stvarao u Novom Sadu.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi