Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Specijalna plaketa Ošišanom ježu za 75 godina postojanja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

04. 10. 2011.

Specijalna plaketa Ošišanom ježu za 75 godina postojanja

Ovogodišnji Satira fest pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva i Ministarstva vera i dijaspore biće održan u četvrtak 6. oktobra u velikoj sali Gradske opštine Stari grad, ulica Makedonska 42.


Manifestaciju će u 19. sati otvoriti državni sekretar u Ministarstvu vera i dijaspore Miodrag Jakšić.

Satira fest 2011. posvećen je osamdesetogodišnjici rođenja Vladimira Bulatovića Viba i odvija se pod sloganom "Vi(b) i mi". O ovom srpskom satiričaru govoriće književnik Bane Jovanović.

Ove godine se za nagradu borilo najboljih 35 satiričara iz Srbije, Crne Gore, BiH, Slovenije, Rumunije i Makedonije koje je Umetnički savet Satira festa odabrao na konkursu.

Nagradu za najbolju priču, po odluci žirija na čijem čelu je bio Slobodan Simić, dobio je Raša Papeš iz Kragujevca, a autor najbolje pesme je Rastko Zakić iz Beograda.

Upravni odbor Beogradskog aforističarskog kruga odlučio je da priznanja za ukupan doprinos satiri dodeli književniku Vitomiru Teofiloviću i književnom kritičaru prof. dr Ratku Božoviću.

Priznanje "Zlatni krug", za doprinos satiri u svetu za 2011. godinu dobili su: Vladimir Šojher iz Rusije (za "Antologiju mudrosti", objavljenu u Moskvi), Džejms Giri iz SAD (za "Antologiju najboljih svetskih aforističara", objavljenu u Njujorku), Dan Kostinaš iz Rumunije (za prevod srpskih aforizama na španski jezik), Goran Mrakić iz Rumunije (za prevod srpskih aforizama na rumunski i rumunskih na srpski), Franci Čeč iz Slovenije ("Antologiju srpskog aforizma" na slovenačkom) i Vasil Tolevski iz Makedonije (za "Antologiju balkanskog aforizma" i antologiju "Naši prijatelji" - srpski aforizmi na makedonskom jeziku).

Specijalne plakete Beogradskog aforističarskog kruga za afirmaciju i popularizaciju satire biće dodeljne časopisu za satiru "Etna" i glavnoj urednici Vesni Denčić iz Beograda, Danima humora i satire iz Pljevalja, nedeljniku za humor i satiru "Stršel" iz Sofije, emisiji "Čivijaška vrteška" koja se emituje na Radio Šapcu, Sektoru za izdavačku delatnost Saveza Srba u Rumuniji i elektronskom izdanju časopisa "Ošišani jež" i uredniku Dušku M. Petroviću.



Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi