Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Kolege se u UNS-u oprostile od Anđelka Dragojevića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

29. 03. 2017.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Kolege se u UNS-u oprostile od Anđelka Dragojevića

Komemoracija dugogodišnjem novinaru „Borbe” i „Večernjih novosti” i članu UNS-a Anđelku Dragojeviću održana je danas u Udruženju.

U prisustvu porodice, supruge Ljilje i sina Srđana, kolega i prijatelja o Dragojeviću je govorio Rastko Guzina, nekadašnji predsednik Kluba novinara veterana UNS-a.

Guzina je rekao da je sve koji su Anđelka znali pogodila vest da je 17. marta preminuo, jer je bio kolega izuzetnih vrednosti koji je ceo život posvetio razvoju i unapređenju novinarstva, ugradio u njega svoje znanje i umeće.

„Sve je to činio dostojanstveno, odano, iz duše i punim srcem. Za njega je novinarstvo bilo bitna odrednica života, specifična poluga za širenje misli i izražavanja, zaštitu kolega i interesa profesije, kao i jačanje solidarnosti. Pisao je racionalno, ali ne hladno, odmereno, ali ne uzdržano, čisto, ali ne suvo", rekao je Guzina.

On je dodao da je Dragojević spadao u plejadu novinara koji su prošli put od saradnika, preko urednika rubrike do pomoćnika glavnog urednika.

"Bio je jedan od najlucidnijih komentatora i kolumnista. Kolege su ga poštovale i cenile, a čitaoci još više. Posebno ga je privlačilo istraživačko novinarstvo. Objavio je više istorijskih feljtona i nije ostavljao pero sve dok mu je to dozvoljavalo zdravstveno stanje. U svom domu bio je nežan otac i suprug, čovek koji je uživao u porodici i s velikom ljubavi govorio o njoj", rekao je Guzina.  

Nekadašnji glavni i odgovorni urednik „Novosti“, Rade Brajović opisao je Dragojevića kao vanserijsku ličnost, kako novinarski, tako i ljudski.

„Iako smo generacijski bili bliski mnogo sam od njega naučio. Bio je posebno iskren čovek. On je otkrivao istinu, tragao je za njom, kako u pisanju, tako i u svakodnevici. Retko se desi da se tako slože i podudare  pojmovi i simboli, kao što je njegovo ime i prezime - Anđelko Dragojević, anđeo i drag. Skromnost je bila njegova osobina. Ponašao se skromno i nije isticao svoje vrednosti“, rekao je Brajović.

Istakao je da su se Udruženje i „Večernje novosti“ rastali sa jednom od najvećih ličnosti koja je radila u novinarstvu.

„Posebno draga uspomena je njegov odnos prema Srđanu. Nije voleo mnogo da se hvali. Sa velikim zadovoljstvom slušao je moje amaterske opservacije o ’Lepim selima’, o scenama iz pećine. Voleo je da sluša o tome ali je uvek izbegao da na javnom mestu izrazi opservacije o svom sinu“, rekao je Brajović.

Anđelko Dragojević rodio se 21. novembra 1934. godine u Srbici na Kosovu i Metohiji. Diplomirao je knjiženost na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1959. godine.

Bio je novinar „Borbe“ od 1961. do 1968. godine, a potom radio u „Večernjim novostima“ do 2000. godine. U „Novostima“ je bio i direktor OOUR „Večernje novosti“, a u „Borbi“ je bio i zamenik generalnog direktora za novinsko-izdavačku delatnost.

Dobitnik je godišnje nagrade „Večernjih novosti“ za podvig godine i nagrade za životno delo „Slobodan Glumac“. Nagradu za životno delo Udruženja novinara Srbije dobio je 2008. godine.

Preminuo je 17. marta u Beogradu.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

29.03.

2017.

Нада Дринска u 23:38

Још један поздрав од ветерана

Опростисмо се још једном од нашег драгог колеге Анђелка Драгојевића... Било је тужно и сузе су се виделе у свим очима... Говорили су они који су добро познавали његово дело, а и привагно га познавали Растко Гузина и Раде Брајовић... Ја сам се јавила за реч и поменула наше дружење у клубу ветерана Удружења новинара Србије, и прочитала као последњи поздрав његов допринос Удружењу новинара Србије (клубу ветерана), где се јавио међу првима, када смо одлучили да допринесемо новинарству и као ветерани. Анђелко је истраживао неко време, досад неистражено и необјављено о нашем ветерану Петру Петровићу Његошу, и ја сам записала тог дана све што је изговорио и, поготову битно досад непознато о Његошу. Касније сам ово објавила на сајту Видовдана и већ тада рекла колико је ово било битно.
Са пуно поштовања и захвалности према нашем драгом колеги новинару, ветерану, Анђелку Драгојевићу, помогох да ово његово истраживање и изношење нових података о великом Његошу продре у јавност до наших читалаца...
Изгледа да моје колеге нису сматрале за битно да ово помену на данашњој комеморацији.

Нада Дринска, новинар и писац

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi